Elemzés   A rovat támogatója a MET Csoport

Jóval károsabb a turizmus a klímára nézve, mint eddig gondoltuk

NRGreport | 2018.05.08. 11:00

A világturizmus az eddig hittnél jobban károsítja a klímát, az üvegházhatású gázok globális kibocsátásának 8 százalékáért felel egy jelentés szerint – írja az MTI. 

Arunima Malik, a Sydneyi Egyetem kutatója és kollégái 189 országból gyűjtötték a turizmushoz kapcsolódó átfogó adatokat, többek között turisztikai világszervezettől (UNWTO). Ezeket az adatokat saját adatbankban összegezték, hogy a turisták származása alapján következtessenek karbonlábnyomukra. 

A Nature tudományos lapban publikált sorrend szerint a legtöbb károsanyag-kibocsátásért az amerikai turisták felelősek, őket a kínaiak követik. A harmadik helyen a német turisták állnak, őket az indiaiak, a mexikóiak, a brazilok, a kanadaiak és a japánok követik.

Malik és munkatársai szerint a korábbi kutatások jóval alacsonyabb értékekre jutottak. Egy 2010-es tanulmány mintegy 3 százalékra tette a turizmushoz köthető globális emissziót, azonban a korábbi kutatások nem fedték le a turizmuson alapuló ellátórendszert, és ezáltal nem valós karbonlábnyomot hoztak ki eredménynek. 

A szakértők szerint a turizmus miatt kibocsátott üvegházhatású gáz mértéke 2009 és 2013 között 3,9 milliárd tonnáról 4,5 milliárd tonnára emelkedett, ami évenként 3,3 százalékos növekedést jelent.  

A legoptimistább feltételezések szerint a turizmusból származó károsanyag-kibocsátást 2025-ig 5 milliárd tonnában lehetne korlátozni. Ha azonban nem változik a jelenlegi trend, hét éven belül 6,5 milliárd tonnára emelkedhet a kibocsátott szén-dioxid mennyisége.

 A mostani elemzés az első világszintű áttekintése a turizmus valódi költségeinek, ide értve az olyan fogyasztási cikkeket, mint az éttermi étkezések és a szuvenírek.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.