Szabályozás

Hawaii 2045-ig megszabadulna a fosszilis energiától

NRGreport | 2018.05.11. 13:00

Hawaii kedden két olyan törvénytervezetet fogadott el, ami azt a célt tűzte ki, hogy az állam 2045-ig szabaduljon meg a fosszilis energiától, és az energiaellátását csak megújuló energiaforrásokból oldja meg – írja a Quartz.

Az USA Csendes-óceánon fekvő tagállamát elég komolyan fenyegeti a tengerszint emelkedése, ami a becslések alapján a közeljövőben 19 milliárd dollárnyi kárt okozhat a szigetcsoporton magántulajdonban lévő ingatlanokban, a köztulajdonban lévő infrastruktúrát ért károkat is figyelembe véve pedig még ennél is nagyobb lehet a kár.

Az elfogadott törvényekben egyelőre nem sok konkrétum van, faültetésekre és a termőföld minőségének javítására vonatkozó kezdeményezések szerepelnek benne, illetve létrehoznak egy akciócsoportot, aminek 2023-ig ki kell dolgoznia, hogy pontosan milyen technológiák segítségével fog az állam megszabadulni a fosszilis energiától. A törvények alapján arra is lehetőség van, hogy az állam olyan piaci alapú megoldásokat alkalmazzon, mint a károsanyag-kibocsátásra vonatkozó kvótakereskedelem, amit Kalifornia is alkalmaz például.

Az USA államai közül eddig Rhode Islandnek volt a legambiciózusabb terve a klímaváltozás hatásainak enyhítésére: az 1990-es kibocsátási szintet 2050-ig 85 százalékkal szeretnék csökkenteni. A Maldív-szigetek 2020-ra, Costa Rica 2021-re, Norvégia 2030-ra, Izland 2040-re, Svédország 2045-re, Új-Zéland pedig 2050-re tervez megszabadulni a fosszilis energiától.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.