Címlap

Az innovációs és technológiai tárca leendő vezetői – energetika szakterület

NRGreport | 2018.05.15. 11:00

Bemutatta az új minisztérium államtitkárait Palkovics László. A leendő miniszter bizottsági meghallgatásra vitte magával embereit. Az energiaügyért Kaderják Péter felel.​

Az Országgyűlés Fenntartható fejlődés bizottságában tartott meghallgatáson mutatta be Palkovics László miniszterjelölt azokat, akiket felkért államtitkárnak. Palkovics az előző ciklusban oktatásért felelős államtitkár volt, most viszont egy újonnan létrehozott minisztériumot, az innovációs és technológiai tárcát.

• Parlamenti államtitkár Cseresnyés Péter lesz, aki az NGM-ből igazol át

• a gazdaságért György László felel, aki a Századvég csoportnál dolgozott

• a fenntarthatóság Weingartner Balázshoz tartozik, aki korábban a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelőt vezette,

• az energiaügyekért Kaderják Péter felel, aki korábban az Energiahivatalt vezette,

• a közlekedéspolitika Mosóczi Lászlóhoz tartozik, aki az NFM helyettes államtitkára volt korábban,

• infokommunikációért és fogyasztóvédelemért továbbra is Kara Ákos felel, csak már Palkovics minisztériumában.

A kulturális és gazdasági bizottság összevont ülésén kiderült az is, a tudás és innovációmenedzsment államtitkárságnak nem lesz önálló államtitkára, a területet Palkovics László irányítja majd, két helyettes államtitkárral. A "tudásért" (szak- és felnőttképzésért) Pölöskei Gáborné felel majd, aki az NGM-ből érkezik.

A meghallgatáson nagyjából az is kiderült, mit rejt a sejtelmes innovációs és technológiai tárca elnevezés:

például energia- és klímapolitikát, infokommunikációt, közlekedést és fenntarthatóságot. Ismertetése szerint a minisztérium feladatkörébe tartozik majd többek közt a vasúti és a közúti közlekedési hálózat fejlesztése, Magyarország energiaellátásának biztosítása, a Nemzeti Éghajlatvédelmi Stratégia előkészítése parlamenti elfogadásra és a hulladékgazdálkodás.

A rezsicsökkentés kritikusáé lehet az energiaügy

Kaderják Péter felelhet államtitkárként az energetika szakterületéért a negyedik Orbán-kormányban. A szakember kulcsszerepet játszott az első Orbán-kormány energiapolitikájának kidolgozásában, később több megszólalásában kritikusan szólt a rezsicsökkentésről.

A rezsicsökkentés kritikusáé lehet az energiaügy az új Orbán-kormányban
Kaderják Péter személyében régi-új kormányzati szereplő kezébe kerülnek az energiaügyek. Kaderják, aki a Fidesz alapító tagja volt, 1998-tól az első Orbán-kormány Gazdasági Minisztériumának kabinetfőnökeként tevékenykedett, majd 2000-től 2003-ig a nemzeti energiafelügyeleti szerv, a Magyar Energia Hivatal elnöke volt.

Ebben az időszakban vezető szerepet játszott a kormányzati energiapolitikai koncepció kidolgozásában, így a hazai energiapiac liberalizációjában.
A szakember jelenleg a Budapesti Corvinus Egyetem Regionális Energiagazdasági Kutatóközpontjának (REKK) vezetője, illetve 2010 óta a Corvinus Egyetem energiagazdálkodási posztgraduális képzését irányítja adjunktusként.

Szakmai megszólalásaiban többször kritizálta a 2013-ban kezdődött kormányzati energiaár-meghatározási koncepciót, a rezsicsökkentést.

Közgazdász képesítését és egyetemi doktori fokozatát a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetemen szerezte meg 1987-ben illetve 1992-ben. Külföldi egyetemeken további tanulmányokat folytatott a környezetgazdaságtan tárgyában (Harvard Institute for International Development), valamint a gazdaságpszichológia területén (Erasmus University). Pályáját a BKE-n egyetemi kutatóként kezdte, 1987-től 1991-ig tanársegéd, 1993-tól adjunktus a Vállalatgazdaságtan Tanszéken. 
1993. és 1994. között 'A gazdasági átmenet környezeti hatásai Magyarországon' c. Phare-ACE kutatási projekt koordinátora, kutatási koordinátora. 
1994-től a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetem Mikorökonómia Tanszékének adjunktusa. 1995. és 1997. között a Harvard Institute for International Development, Central and Eastern European Environmental Economics Program tanácsadó testületének tagja. 
1997. és 1998. között a program környezetpolitikai főtanácsadója. 
1998-tól 1999-ig a Gazdasági Minisztérium kabinetfőnöke, a Gazdasági Kabinet tiktára. 
1998-től 2000-ig az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. igazgatósági tagja. 
2000. és 2003. között a Magyar Energia Hivatal főigazgatója, 2002 áprilisától elnöke. 
2001-ben megkapta az Eötvös Lóránd Díjat. 
2001-től 2003-ig a közép-kelet-európai, a FÁK közösségébe tartozó államok és délkelet-európai országok energiafelügyeleti intézményeit tömörítő Energy Regulators Regional Association (ERRA) elnöke, 2004 óta az ERRA oktatási igazgatója.
2004-től a Regionális Energiagazdasági Kutatóközpont (REKK) kutatóközpont vezetője. 
2010 óta a Corvinus Egyetem energiagazdálkodási posztgraduális képzését irányítja adjunktusként.

REKK honlapján ismertetett szakmai életrajza szerint European University Institute részeként működő Florence School of Regulation rendszeres előadója. 2011 óta az Energiaszabályozók Együttműködési Ügynöksége (ACER) Fellebbezési Bizottságának póttagja. A Medgyessy-kormány 2003-ban a földgáztörvény módosításával (lex-Kaderják) mozdította el az energiahivatal éléről. Kaderják az Alkotmánybírósághoz fordult, amely 2007-ben az alaptörvénnyel ellentétesnek ítélte a módosítást.

Címlapkép: MTI/Bruzsák Noémi

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.