NRGreport
Menü

Betett az áramárcsökkenés az RWE-nek

Jelentősen csökkent az RWE első negyedéves eredménye elsősorban a gyengébb nagykereskedelmi villamos energia árak és a csökkennő árrések következtében. 

Az RWE jelentésének fontosabb pontjai: 

• A német energetikai óriás kiigazított nettó eredménye 517 millió (0,84 euró/részvény) euró lett a várt 536 millió euróhoz, illetve az egy évvel korábbi 689 millió euróhoz (1,12 euró/részvény) képest.

• A tisztított EBITDA éves összevetésben 11,3 százalékkal 1,89 milliárd euróra csökkent, a termelési árrések gyengülése és a gyenge kereskedelmi tevékenység következtében.

• A tiszta üzleti eredmény (EBIT) 1,42 milliárd eurót ért el, meghaladva az 1,37 milliárdos Reuters-konszenzust, jelentősen elmaradva ugyanakkor az egy évvel korábbi 1,62 milliárd eurótól.

• A csökkenés oka a villamos energia nagykereskedelmi árak csökkenése: a lignit és nukleáris alapon termelt áramért átlagosan 28 euró/MW árat kapott a társaság, míg egy évvel korábban még 31 eurót.

• Az RWE 2018-ra továbbra is részvényenkénti 70 eurócentes osztalék kifizetését tervezi, míg az elemzők 0,67 eurós számot valószínűsítenek.

Nem utolsó sorban a csökkenő nagykereskedelmi árakra tekintettel döntött úgy márciusban az RWE, hogy a két évvel korábban létrehozott Innogyt háromnegyed részben eladja az E.Onnak, miközben az E.On-től az RWE-hez kerülnek a megújuló energia alapú termelő egységek. Az annak idején minden nem hagyományos erőművi termelési eszközt és üzletágat magába foglaló Innogy felosztása keretében az E.On-hoz kerültek az elosztási-értékesítési eszközök - így a magyar Elmű és ÉMÁSZ - , míg az RWE-é lesz hagyományos erőművi portfóliója felett a két társaság korábbi összes megújulós erőműve is.

Az Innogy májusban közölte, alkalmazottai és kisrészvényesei szempontjából aggályosnak tartja a széleskörű eszközcserét magába foglaló tranzakciót, amely 2019 második felében zárulhat. Az Innogy hozzájárulása ugyanakkor nem feltétele az ügyletnek; az RWE már közölte, hogy a terv szerint folytatja a megvalósítását, míg az E.On az aggályok kivizsgálását ígérte. Amennyiben az ügylet megvalósul, úgy az RWE Európa hamadik legnagyobb megújuló energia termelőjévé válik a spanyol Iberdrola és az olasz Enel mögött. 

Betett az áramárcsökkenés az RWE-nek

Forrás: Portfolio