Elemzés

Rekordméretűre nőtt a WTI-Brent spread – mi áll mögötte?

NRGreport | 2018.05.16. 11:30

A Brent-WTI árkülönbség ismét 7 dollár közelében van szerdán, amire tavaly december óta nem került sor. Az USA nyersolaj termelése továbbra is emelkedik, miközben az év végéig nem épül annyi infrastruktúra – kőolajvezeték és vasúti pálya -, hogy ezt a növekvő mennyiségű kőolaj elszállítható legyen a világpiacra és az Öböl menti finomítókba. Emiatt a spread további növekedése várható, ami nem túl jó hír a WTI bullok számára.

A Brent-WTI árkülönbség a következő ábrán jól láthatóan ismét 7 dollár közelébe nőtt, amire korábban csak egyszer, tavaly decemberben került sor. Ráadásul az iparági fejlemények miatt jó eséllyel akár kettő számjegyű különbség is lehet a jövőben, ami megrendítheti a WTI emelkedésre játszó spekulánsokat.

WTI-Brent árkülönbség
Forrás: Bloomberg

A különbség még látványosabb a WTI Midland árak esetében. A WTI Midland az ún. wellhead (kútfej) ár a texasi Permian mezőn, amelyet még inkább sújt a vezetékrendszer és a vasúthálózat hiánya, hiszen itt van az amerikai olajtermelés legnagyobb felfutása. A WTI-Midland árkülönbség, mely jelenleg 13 dollár körül van, rekord mértékű. Ez mindössze kétszer fordult elő korábban hasonló okok (termelés felfutása, nem elegendő infrastruktúra). Ez rossz hír a Permian mezőn dolgozó termelőknek, mivel hiába fedezték a WTI piacon az árkockázatot, egészen más (jóval alacsonyabb) árakkal szembesülnek.

WTI, WTI Midland és a Brent áralakulása
Forrás: Financial Times

Az USA nyersolaj termelése – főleg a Permian mező felfutása miatt – már napi 10,7 millió hordót ér el, ebből a texasi mező közel 3,5 millió hordóval részesedik a májusi adatok szerint. Érdemes ebből a szempontból megnézni az EIA legfrissebb jelentését.

Új olajvezeték kapacitás 2019-ben kerül csak átadásra a Permian mező és a tengerpart között. Gyakorlatilag 2018 végéig a szállítási infrastruktúra változatlan marad, ami a WTI Midland és a cuishingi WTI árakat alacsonyan tarthatja a világpiaci és tengeri Brenthez képest. A fenti térkép a Financial Times-ban jelent meg pár napja és nagyon jól mutatja, hogy bár rohamléptekben épül ki Cushing és a Mexikói Öböl felé az új vezetékrendszerek a Permian mező felől, ezek nem tudnak lépést tartani a termelés intenzív növekedésével.

Olajvezetékek a tengerpart felé
Forrás: Financial Times

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.