NRGreport
Menü

Emelkedik az Opus, esik a Waberer's

Nincs egyértelmű irány az európai tőzsdéken, a befektetők az észak-koreai feszültség mellett Olaszország miatt aggódtak, miután kiszivárgott, hogy a koalícióra készülő olasz pártok adósságelengedést kértek volna az Európai Központi Banktól. A magyar tőzsde keddi záróértéke közelében jár, míg a hazai blue chipek a Mol kivételével emelkednek. A befektetők fantáziáját az egyedi sztorik mozgatják, a három MSCI indexbe is bekerülő Opus papírjai emelkednek szerdán, míg az idén nagyot zuhanó Waberer's részvényei ismét esnek. 

Vegyesen teljesítenek az európai részvénypiacok szerdán, a kontinens börzéin nem volt egyértelmű az irány azt követően, hogy a piaci szereplők a nap első felében újra Észak-Korea miatt aggódtak, miután Észak-Korea az amerikai elnök és Kim Dzsong Un csúcstalálkozó lemondását helyezte kilátásba. A nap második felében sem javult érdemben a piaci hangulat, miután a Huffington Post Italy által kiszivárogtatott tervezet szerint a koalícióra készülő olasz pártok részleges adósságelengedést kértek volna az Európai Központi Banktól, mintegy 250 milliárd euró értékben. Bár a pártok később visszakoztak, a milánói tőzsde a hírre 2,4 százalékot esett, míg a borús hangulatban a spanyol IBEX 1,1 százalékkal került lejjebb, a CAC40 keddi záróértéke közelében stagnált, a DAX 0,1 százalékkal került feljebb.

A magyar tőzsdén sem egyértelmű az irány, a BUX 6,6 milliárd forintos forgalom és 8 pontos emelkedés mellett keddi záróértéke közelében stagnál, a blue chipek közül a Mol részvényei 1 százalékkal kerültek lejjebb, bár az olajtársaság papírjai délelőtt 2,7 százalékos zuhanás után kapaszkodtak feljebb. A Richter 1, az OTP 0,5, a Magyar Telekom pedig 0,3 százalékkal került feljebb. 

Emelkedik az Opus, esik a Waberer


Mozgalmas napokat tudhat maga mögött az OTP, a bankpapír a vártnál kedvezőbb gyorsjelentése után pénteken és hétfőn is nagyot emelkedett, majd kedden profitrealizálás következett, míg az OTP tegnapi esésében fontos szerepet játszhatott az MSCI Hungary Index átsúlyozása is, amelynek keretében az MSCI információnk szerint 85-ről 80 százalékra csökkentette az OTP free float faktorát. Sok külföldi alap az MSCI indexek alapján súlyoz, így vélhetően az alapok megkezdték kitettségük csökkentését, és részben ez okozhatta az OTP tegnapi zuhanását.

Szerdán eséssel indította a napot a bankpapír, majd délelőtt ismét a vevők diktálták az ütemet, a vételi erő később azonban alábbhagyott, és az OTP részvényei 0,5 százalékkal emelkedtek. 

Emelkedik az Opus, esik a Waberer


A Mol részvényesek sem unatkoztak szerdán, az olajvállalat papírjai a pénteki és a hétfői kereskedésben 4,4 százalékkal kerültek feljebb, majd a keddi kereskedés átmeneti bizonytalansága után a befektetők profitot realizálhattak ma. Az árfolyam a reggeli 2,7 százalékos esés egy részét ledolgozta délutánra, a Mol 1,1 százalékkal került lejjebb szerdán. 

Emelkedik az Opus, esik a Waberer


Jó napja van az Opusnak szerdán, és a Mészáros Lőrinc érdekeltségi körébe tartozó részvények többsége is emelkedik, a Konzum 0,3, az Appennin pedig százalékkal 0,7 százalékkal került feljebb. Az Opus 1,2 százalékot emelkedett ma, miután tegnap bejelentették, hogy az Opus részvényei június 1-től három MSCI indexbe is bekerülnek majd, bár érdemes megemlíteni, hogy a cég papírjai nem az MSCI Hungary indexbe kerültek be, amelyben a három magyar blue chip (OTP, Mol, Richter) szerepel, hanem olyan indexek tagja lett, amelyben kisebb kapitalizációjú részvények vannak, a hír azonban mindenképpen pozitív. 

Emelkedik az Opus, esik a Waberer


Szerdán ismét esnek a Waberer's részvényei, miután a befektetőket az elmúlt időszakban több dolog is aggasztotta, miután a társaság nagytulajdonosának sikertelen kiszállása mellett a vállalat nemrég közzétett első negyedéves beszámolójában a főbb profitsorokon visszaesésről számolt be. A Waberer's részvényei idén több mint 20 százalékot estek, a papír a szerdai kereskedésben 3,2 százalékkal került lejjebb. 

Emelkedik az Opus, esik a Waberer


Nincs jó napja szerdán az Est Mediának, a csődeljárást nemrég maga mögött hagyó társaság üres, és új befektetőre vár, az Est Media papírjai közel 1,8 százalékkal kerültek ma lejjebb, azonban a papír idei teljesítménye továbbra sem lebecsülendő, az Est Media részvényei idén eddig pont 100 százalékkal emelkedtek. 

Emelkedik az Opus, esik a Waberer

 

Forrás: Portfolio