Hír

Magyarországi vállalatok eddig 900 millió euró megrendeléshez jutottak Paks II-ből

NRGreport | 2018.05.17. 05:12

Eddig mintegy 900 millió euró értékben jutottak magyarországi vállalatok megrendeléshez a Paks II projektben – mondta a Roszatom vezérigazgatójának első helyettese Szocsiban, az Atomexpo záró sajtótájékoztatóján.

Kirill Komarov szerint, tekintetbe véve, hogy a projekt még csak az elején tart, ez az összeg időarányosan jelentős. Hozzátette: mindez hozzájárul a tervezett 40 százalékos magyar részvétel eléréséhez.

Felidézte, hogy a magyar kormánnyal 2014-ben állapodtak meg az új blokkok építéséről. Az Európai Unió vizsgálata után tavaly tavasszal a projekt megvalósítása folytatódott, és azóta nagyon jelentős munkát végeztek – közölte. Kirill Komarov hangsúlyozta, a magyar féllel közösen dolgoznak az engedélyek megszerzéséhez szükséges dokumentáció elkészítésén, a tervek szerint még az idén be is tudják nyújtani a dokumentációt hatósági engedélyeztetésre.

A reaktorok megrendelése után túl vannak már a turbinagépház berendezéseinek beszerzését szolgáló tenderen. A Paks II számára Arabelle típusú turbinák készülnek, a tendert a General Electric magyarországi leányvállalata nyerte, a munka egy részét Magyarországon végzik, más munkálatokat pedig Oroszországban. Jelenleg a felvonulási területen folytatandó munkálatok előkészítése folyik, és ezek elvégzése után kezdődhet meg a blokkok kivitelezése.

A Paks II projektben két új, egyenként 1200 megawatt elektromos teljesítményű blokk épül, a tervek szerint 2026-ban, illetve 2027-ben kezdhetik meg a termelést. Kormányközi megállapodás alapján Oroszország 30 évre 10 milliárd eurós (a jelenlegi árfolyamon mintegy 3150 milliárd forint) hitelkeretet biztosított Magyarországnak, ami a Paks II projekt megvalósításának 80 százalékát fedezi – írja az MTI.

 

  NRGreport
Címkék
#atombusiness   #Paks II   #Roszatom  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.