Trading

Az olaj árfolyama magas szinten stabilizálódik

NRGreport | 2018.05.18. 08:52

Csütörtökön nem láthattunk érdemi elmozdulásokat a vezető amerikai tőzsdéken, a befektetők fantáziáját csak egyedi vállalati sztorik mozgatták meg. Az olaj árfolyam viszont az elmúlt napok szárnyalását követően magas szinten kezd stabilizálódni az iráni helyzet miatt.

80 dollár közelében ragadt az olaj

Az amerikai tőzsdék eséssel zárták a csütörtöki kereskedést: az S&P 500 értéke 0,1 százalékot, a Dow Jones értéke 0,2 százalékot, míg a Nasdaq értéke 0,4 százalékot csökkent. Az esések hátterében részben az is állhatott, hogy Donald Trump amerikai elnök úgy nyilatkozott, hogy a Kínával folytatott kereskedelmi tárgyalások lehet, hogy nem lesznek gyümölcsözőek.

Késő estére a Brent és a WTI világpiaci ára szerény mértékű, 0,1 százalékos erősödést mutatott a szerdai záráshoz képest, de így is elmondható, hogy a korábbi napok emelkedésének köszönhetően rég nem látott szinten kezd stabilizálódni az árfolyamuk.

Régen látott szinten ragadt az olaj az iráni helyzet miatt

Amerikába egész nap csak szerény mértékű mozgásokat láthattunk, a vezető részvényindexek értéke kis mértékben csökkent: a Dow Jones értéke 0,2 százalékot, az S&P 500 értéke 0,1 százalékot, míg a Nasdaq értéke 0,5 százalékot csökkent.

Régen látott szinten ragadt az olaj az iráni helyzet miatt

A Dow Jones index komponensei közül a Wal-Mart teljesít a leggyengébben, a cég árfolyama 2,2 százalékot esett annak ellenére, hogy az elemzői várakozásokat felülmúló bevételről és profitról számolt be a cég az első negyedévre vonatkozóan.

Régen látott szinten ragadt az olaj az iráni helyzet miatt

Közben az olaj árfolyama az elmúlt napok kitartó emelkedése után magas szinten stabilizálódik, a Brent árfolyama 79,3 dollárnál, míg a WTI árfolyama 71,5 dollárnál jár jelenleg. Az energiahordozó árfolyama legutóbb 2014 novemberében állt 80 dollár felett, vagyis közel a több éves csúcs megdöntése. Az árak emelkedését egyébként elsősorban az Egyesült Államok iráni nemzetközi atomalkuból való kilépése, illetve az új Iráni szankciók híre hajtja. A szankciók ugyan csak hónapokkal később lépnének életbe, de a piac már most az iráni ellátás napi több százezer hordós csökkenését prognosztizálja. Várakozások szerint a szankciók hatására az ország olajexportja napi 200 ezer hordótól közel 1 millió hordóig terjedő csökkenést szenvedhet el.

Régen látott szinten ragadt az olaj az iráni helyzet miatt

  NRGreport
Címkék
#Brent   #olaj   #olajár   #tőzsde   #WTI  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.