Vállalatok

Az ég óvja a német autógyártókat a Tesla csődjétől

NRGreport | 2018.05.22. 13:59

Számos írás és bejegyzés jelent meg az elmúlt napokban a Tesla szorult helyzetével és borús kilátásaival kapcsolatban idehaza. Mások véleményét teljes mértékben tiszteltben tartva szeretném a saját gondolataimat is megosztani a témában, illetve felhívni a figyelmet néhány dologra. 

A Model 3 gyártásának felpörgetése kulcskérdés a Tesla számára, ez vitán felül áll. Az új modellért a megfizethetőbb árának köszönhetően már most százezrek állnak sorba, amely jelentősen növelheti a cég árbevételét már rövidtávon is. A Model 3 iránt mutatkozó kereslet mellett legalább ennyire fontos az is, hogy a Tesla várakozásai szerint hatalmas profitmarzzsal tud majd túladni ezeken az autókon, döntően annak köszönhetően, hogy képes volt házon belül tartani a legfontosabb fejlesztéseket és az akkumulátorok gyártását is.

Éppen ezért fontos, hogy a Tesla legutóbbi közleményében már arról számolt be, hogy sikerült a heti gyártási darabszámot 4000 fölé tornáznia, míg ez az érték néhány hete még 2000 darab környékén mozgott. A megugrásban a tervezett – és a járműiparban megszokott – módon végrehajtott leállások során végzett optimalizálások sokat segítettek. Ezeknél is fontosabb volt a termelés felfuttatásában, hogy Elon Musk, a cég vezére képes volt felismerni saját hibáját, és ami még nagyobb dolog, felülbírálta korábbi álláspontját. Ma már nem akarja erőből automatizálni a teljes gyártási folyamatot, mert belátta, mennyire fontos az ember szerepe a gyártásban. Azt ugyanis ki kell mondani, hogy az Ipar 4.0 korában, amikor egyre nagyobb teret nyernek a robotok a termelésben, még mindig számos olyan precíziós részfolyamat van, amit az ember sokkal jobban képes elvégezni a gépeknél.

A robotokat gyártó robotok, illetve a teljesen automatizált gyártás víziója miatt viszont valóban elmaradt a saját tervszámaitól a Tesla a termelés felfuttatásának területén. És miközben a sokasodó problémák megoldására koncentráltak a "gyártás poklában", addig két kézzel égették a pénzt, amelynek aztán az lett a következménye, hogy a Wall Streeten egyre erősebbé vált az a vélekedés, hogy a Teslának hamarosan újabb forrást kell bevonnia a piacról, hogy finanszírozni tudja a működését, az újabb beruházásait. Musk persze váltig állítja, nem lesz szükségük újabb tőkeemelésre, de sokan nem hisznek neki, így mostanra eljutottunk oda, hogy számos piaci szereplő fogad óriási tételben a Tesla-papírok árfolyamának esésére. Valakinek nem lesz igaza, ez egészen biztos és könnyen lehet, hogy ezúttal Musk téved, hiszen az első negyedéves beszámolóban elismerte, a pozitív cash flowhoz és a nyereséges harmadik és negyedik negyedéves eredményhez a Model 3 gyártásának felfuttatására és a bruttó marzsának érdemi növekedésére lesz szükség.

De mi van akkor, hogyha végül tényleg 2-3 milliárd dolláros tőkeemelésre kényszerül a cég? Egyrészt sérül Musk renoméja, másrészt jó eséllyel komolyabb árfolyamesést láthatunk, de minden bizonnyal meg fogják tudni oldani a helyzetet, ahogy azt a múltban már számtalanszor megtették egy nagybefektető bevonásával, részvénykibocsátással, vagy éppen bóvlikötvények piacra dobásával. A kellő pénzmennyiség birtokában pedig folytathatják a kitűzött célok megvalósítását és egyre nagyobb nyomást gyakorolhatnak a versenytársakra. Az igazi gond akkor kezdődhet majd, hogyha nem lesz a piacon senki, aki hajlandó finanszírozni Musk nagyratörő terveit, de egyelőre erről szó sincs.

Sok szó esik arról is, hogy a német prémiumautó-gyártóktól messze vannak az amerikaiak a gyártás területén, ez részben igaz, a több mint 100 éves tapasztalat hatalmas fegyvertény. A baj csak az, hogy a jövő járműiparában a hardvernek, vagyis magának a járműnek az összeszerelésével nem lehet majd nagyot szakítani. Érdemi profitot az egyre erősebbé váló beszállítók, a különböző chip-és szoftvergyártók és az IT-megoldásokat kínáló cégek fognak zsebre tenni. Éppen ezért a mostani erős pozícióját csak az a szereplő tudja majd megvédeni, aki képes minél több dolgot házon belül tartani és megoldani, legyen szó akár a kutatásról és fejlesztésről, vagy éppen egy saját önvezető rendszerről. Lehet ugyanis, hogy a Tesla le van maradva a gyártástechnológia területén, viszont számos területen sokkal előrébb jár riválisainál.

Jó példa erre a sokat támadott Autopilot rendszer, amelyet folyamatosan fejleszt és frissít a vállalat. Az amerikaiak annak köszönhetően, hogy a helyi közlekedésfelügyelet engedélyével (amit azért kaphattak meg, mert bizonyítottan sokkal biztonságosabbak a járműveik a hagyományos autókhoz képest a forgalomban) járműveikben futtathatják a rendszerüket, valós időben és valós körülmények között, hatalmas mennyiségű adathoz jutnak hozzá. Ezeket feldolgozva, elemezve pedig rohamlétekben haladnak afelé, hogy a mesterséges intelligenciát felhasználva valóban önvezetővé és sokkal biztonságosabbá tegyék járműveiket a felhasználás során.

Hallani lehetett olyan véleményeket is, hogy a Tesla közel lehet a csődhöz, de hogyha rápillantunk a cég grafikonjára, az nem csődárazásról tanúskodik. A Tesla árfolyama a 2010-es tőzsdei bevezetés óta több mint tizenkétszeresére emelkedett. Ezen időszak alatt a legnagyobb autógyártók árfolyamai szerencsés esetben duplázódtak, esetleg közel triplázódtak, de akadt olyan szereplő is, amelynek csökkent az árfolyama. Erre a teljesítményre ráadásul a történelem leghosszabb bikapiacán voltak képesek.

Arról viszont nem beszél senki, hogy pont a német autógyártók kezdhetnének nagyon aggódni, hogyha a Tesla csődközelbe kerülne és egy tőkeerős szereplő hirtelen a segítségére sietne. Ez lehetne egy technológiai óriás, akinek évek óta komoly problémát jelent a felfoghatatlan mennyiségű készpénzének elköltése. De az én vízióm az, hogy nagyobb valószínűsége lenne egy olyan forgatókönyvnek, amelyben tovább nőne a kínaiak befolyása a Teslában.

Egy ilyen helyzet azért jelentene komoly problémát a legtöbb iparági szereplőnek, köztük a németeknek is, mert már így is nagyon le vannak maradva az elektromos autózás területén, amelyet irdatlan mennyiségű pénz elköltésével akarnak ellensúlyozni, behozni a következő években. Egy pénzügyileg megerősített Tesla viszont sokkal kevesebb időt hagyna nekik arra az átmeneti időszakra, amely során a belsőégésű motorokkal szerelt járművek gyártásáról (részben) átállnak az alternatív meghajtású járművek előállítására. A Tesla Model S már így is piacvezető Amerikában és Európában a luxus-szedánok között és a Model 3 gyártásának felpörgetésével a kompakt középkategóriát is könnyen letarolhatnák. A visszaeső értékesítések mellett ráadásul a profitmarzsok zsugorodásával is szembe kéne néznie a legtöbb szereplőnek, egy olyan időszakban, amikor a belsőégésű motorral szerelt használtautók áresése a pénzügyi divízióiknak okozhat majd nagyobb veszteségeket.

  NRGreport
Címkék
#Tesla   #Tesla Model 3   #Tesla Model S  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.