NRGreport
Menü

Jó hírek jöhetnek az Alteóról

A tavalyinál kedvezőbb pénzügyi eredményeket közölhet 2018 első negyedévéről az Alteo a jövő hét elején, miután a tavalyi év első negyedéve a rendkívüli hideg és a folyamatos iparági karbantartások miatt kevésbé sikerült jól. A társaság részvényei továbbra is jó befektetési lehetőséget jelenthetnek, az MKB Bank továbbra is vételi ajánlást tart érvényben a részvényre, 970 forintos célárral, ami az aktuális árfolyamhoz képest mintegy 30-35 százalékos felértékelődési potenciálra utal. 

Az Alteóval kapcsolatban ezekben a napokban a 2018Q1-es jelentés mellett a 2017-es osztalék jelenti a fő témát. Az Alteo a 2017-es eredmének után részvényenként 16 forint bruttó osztalékot fizet. Az osztalékfizetés kezdő időpontja május 28., az osztalékfizetés fordulónapja pedig 2018. május 18., vagyis ezen a napon kell részvénnyel rendelkezni annak, aki szeretne osztalékot kapni. Az Alteo csoport 2,25 százalékos osztalékhozama ugyan elmarad a közműszektor 3,6 százalékos átlagától, azonban a társaság továbbra is növekedési sztorit jelent, mivel a társaság az átlagnál masszívabban költ beruházásokra - kommentálta korábban Debreczeni Csaba, az MKB Bank senior tőkepiaci elemzője a társaság közgyűlésén született döntést.

Az Alteo-részvény árfolyamának alakulása: 

Javuló eredményeket jelentett az Alteo


Az Alteo az elmúlt években jelentős beruházásokat hajtott végre. A menedzsment évi 1-3 új szerződés megkötését (felvásárlások, új szolgáltatások) helyezte kilátásba korábban, a beruházások mértéke (CAPEX) a 2017-2019-es években 10-15 milliárd forint körül alakulhat. A társaság körülbelül 10-15 milliárd forintot költött el (és még folyamatban van ennek egy része) vagy a már meglévő egységek korszerűsítésére, vagy új erőművek építésére, vagy egyéb projektekre. Ennek megfelelően ma már az erőmű portfóliója szinte mindenre kiterjed.

Az új egységek azonban csak 2018 után, 2019/2020-ban fogják megkezdeni termelésüket, így akkor várható az eredményben egy szignifikáns bővülés. Ennek értelmében az MKB elemzője úgy véli, hogy a társaság most még a növekedési szakaszában van. Amennyiben a megvalósítandó beruházások/erőművek elkezdik a termelést, a társaság EBITDA-ja jelentősen emelkedhet, várhatóan 2019-2020-ban, mivel azonban a tőzsde mindig a jövőt árazza, az árfolyamban a magasabb eredménytermelő képességnek hamarabb kell megjelennie.

Az Alteó tevékenységét nem lehet egyetlen konkrét körbe sorolni, jelen van az energiatermelés és virtuális erőművek piacán, az energiakereskedelemben és energiaszolgáltatásban is - például projektek kivitelezése, karbantartás, üzemeltetés, stb. Mindezt a régióban nem sokan csinálják, így nincs teljes átfedés a versenytársakkal. A jelenlegi beruházási körben a társaság elérte azt a méretet, amelyet megcélzott, a gázüzemű erőművek mellett pedig most már a megújuló erőművek szinte minden fajtájával rendelkezik - így erősen diverzifikált energiaportfoliót tudhat magáénak. Az Alteo célja, hogy decentralizáltan, az ügyfelek felhasználási helyén biztosítsa az energiatermelést, amely aztán a virtuális erőművel "egyesíthető". Idén áprilisban pedig azt közölte a cég, hogy 25 ezer euró jegyzett tőkével új, németországi székhelyű társaság alapításáról döntött az Alteo Energiaszolgáltató Nyrt., azzal a céllal, hogy Németországban is megkezdje tevékenységét. 

Jó hírek jöhetnek az Alteóról - Mire érdemes figyelni?

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Fókuszban a megújulók

Az Alteo márciusban újabb fotovoltaikus naperőművel gyarapította termelő kapacitásait, pontosabban akvirálta a 6,9 MW névleges kapacitású balatonberényi erőmű építési engedélyeit birtokló Péberény Ingatlanhasznosító vállalkozást. (Az erőmű várhatóan 2019 első felében áll üzembe.) Az akvizíció jól illeszkedik az Alteo kiserőművi stratégiájába, amelynek keretében a megelőző hónapokban a domaszéki és monori naperőművet is megszerezte a társaság. A cég teljes napenergia-termelő kapacitása így már meghaladja a 20 megawattot.

A KÁT rendszer keretében 25 éven át garantált, támogatott átvételi tarifával termelő naperőművek magas árrések mellett üzemelnek. Az elmúlt két évben az EBITDA-árrés 70,2% (2016) és 65,3% (2017) volt a szegmensben, (a tavalyi csökkenést két szélerőmű KÁT-rendszerből való kiesése idézte elő, ami önmagában 133 millió forinttal fogta vissza az árbevételt az elemző szerint,) a naperőművek pedig a jövőben javíthatják a szegmens jövedelmezőségét az elemző szerint. 

Mire figyeljünk a jelentésben?

A társaság 2017-es pénzügyi éve nagy vonalakban a várakozásoknak megfelelően alakult. Az 1,806 milliárd forintos EBITDA 22 százalékos csökkenést mutat a 2016 hasonló időszakában elérthez képest (és némileg elmarad az 1,9 milliárdos elemzői várakozástól). Az adózás utáni profit 923 millió forint lett, 12 százalékkal bővülve éves összevetésben - annak ellenére, hogy a 2017 januári extrém hideg és az év eleji karbantartások rontották a nyereségességet. Mindennek ellenére az árbevétel 32 százalékkal 18,446 milliárd forintra emelkedett. Az MKB ezt követően emelte 18 százalékkal 970 forintra az Alteo-részvényre vonatkozó célárat.

Az Alteo következő negyedéves jelentése (2018 Q1) a terv szerint május 21-én jelenik meg. Az MKB Bank elemzője az előző év azonos negyedévéhez képest jobb eredményt vár, ami azért is lehetséges, mert a tavalyi év első negyedéve a rendkívüli hideg és a folyamatos iparági karbantartások miatt rosszul sikerült. Amire a jelentésben figyelni érdemes, az az új erőművek termelésének megkezdése, és hogy azok milyen eredményt érnek el, milyen mértékben növelik a profitabilitást. Ezeknek azonban nincs kőbe vésett dátuma, de a társasági kommunikációból és a negyedéves jelentésekből látni fogjuk a hatásait.

S összegezve

A fontosabb 2018Q1-es nem auditált eredmények: 

→ Az árbevétel a tavaly év azonos időszakához képest 10 százalékkal növekedett elsősorban a villamosenergia és földgáz kiskereskedelmi szegmens 46%-os bővülése miatt, ami kompenzálta a KÁT-ból kiesett szélerőművek és kivitelezési munkák csökkenését.

→ Az EBITDA a tavalyi év azonos időszakához képest 31 százalékos emelkedést mutat. A növekedés jelentős része a tavalyi extrém piaci körülmények miatti veszteségek elmaradása és az annak tanulságai alapján átalakított fedezeti politika eredménye és legfőképpen a kiskereskedelmi szegmensben jelentkezik.

→ A hő- és villamosenergiatermelési szegmens (piaci) marginálisan alacsonyabb árbevétel mellett 56 millió forinttal magasabb EBITDA-t realizált részben a tavalyi extrém piaci körülmények elmaradása miatt.

→ A kiskereskedelmi szegmens árbevétele szignifikánsan emelkedett a gáz- és a villamoskereskedelemben tapasztalható kedvező volumen- és árhatások következtében.

→ Kivitelezési projektek: átadáshoz közel érkezett a Mol Petrolkémia új kazánház projekt.

A társaság a megkezdett befektetési programok megvalósítása kapcsán a következőket közölte: 

→ A 2017-2019-es stratégiával összhangban zajlik a tervezett 10-15 milliárd forint nagyságrendű befektetési, beruházási program megvalósítása, megteremtve a további jövőbeni növekedés alapját.

→ Folyamatban van az energiatárolási célú akkumulátoros K+F+I projekt megvalósítása is, melynek teljes várható költsége 1,1 milliárd forint és amelyre a társaság 500 millió forint támogatást nyert el.

→ A Zugló-Therm Kft. 51 százalékának akvizíciója március folyamán lezárult. A konszolidált mérlegben március 31-gyel jelennek meg a társaság eszközei, a konszolidált eredménykimutatásban ugyanakkor csak a következő negyedévtől jelenik meg az eredmény.

→ A balatonberényi 7MW-os naperőmű építés - projekt cég akvizíciója lezárult, megkezdődtek a kivitelezési munkák.

→ A monori 4 MW-os naperőmű építése kapcsán a projektcég akvizíciója lezárult, megkezdődtek a kivitelezési munkák.

→ További naperőmű projekt megszerzésére vonatkozó adásvételi szerződés került aláírásra még 2017 decemberében. A tranzakció zárására az Alteo által kért zárási feltételek teljesítését követően kerülhet sor.

→ Vállalkozási és kivitelezési projektek: az összességében kedvező, a beruházási kedvre pozitívan ható makrogazdasági helyzetben folyamatosan jelennek meg tender kiírások meglévő és új ügyfeleinknél a náluk zajló beruházások energetikai igényének támogatásával, kielégítésével kapcsolatban.

→ Németországi terjeszkedés: megalapításra került a német leányvállalat. Fő feladata szabályozó központi szolgáltatások terén adódó piaci lehetőségek feltérképezése.

Forrás: Portfolio