NRGreport
Menü

Új lendületet vett a szélenergia

Míg egy évvel ezelőtt még rendkívül borús kilátásokat fogalmaztak meg az észak-európai szélenergia-termelő iparág számára a régió legjelentősebb hitelezői, ezzel szemben a fejlesztők most sokkal inkább új beruházásokra készülnek, mintsem az esetleges csődökre. A villamos energia árak emelkedése és a zöld támogatások terén történt kedvező változások hatására ugyanis a szélenergia alapú áramtermelés várható bevétele Svédországban és Norvégiában csaknem megduplázódott az elmúlt 12 hónapban. 

A kedvező változás a nyomott árak több éves időszakát követően köszöntött be; ez a korábbi időszak késztette arra a pénzintézeteket a Nordea Banktól a Swedbankig, hogy figyelmeztessék ügyfeleiket. Bizonyos társaságok számára ugyanakkor már túl későn jött a pozitív fordulat, így például az Aligera Holding, amely januárban jelentett csődöt, miután az alacsony áramárak miatt nem volt képes törleszteni adósságait. Hasonló sorsa jutott az elemúlt két évben a Kalix Vindkraft és a Gothia Vind is.

A svédországi szélenergia-termelés az elmúlt öt évben több mint megkétszereződött, miután a legnagyobb skandináv gazdaság megemelte a megújuló energiaforrások részarányára vonatkozó célját. Az ennek nyomán a piacra kerülő egyre nagyobb mennyiségű zöld energia nem csak a tarifákat, de a zöld energia termelése után járó tanúsítványok értékét is lefelé szorította.

Ezzel a hatással éppen ellentétes irányban dolgozott ugyanakkor a régió áramtermelésének mintegy felét kitevő vízenergia-termelés zuhanása, valamint a szén és szén-dioxid-kvóta árának emelkedése - ezek hatására pedig az áramárak ismét emelkedésnek indultak, a zöld bizonylatok ára pedig megháromszorozódott tavaly óta, amikor a piacfelügyelet a többlet csökentése érdekében piaci beavatkozást hajtott végre. 

A szélenergia beruházási, termelési környezetében bekövetkezett kedvező változás a hosszú távú fix tarifás áramvásárlási szerződések (PPA) népszerűségét is csökkentheti, amelyek felé a kockázatok mérséklésének és a bevételek garantálásának szándékával fordultak a termelők. A PPA-k által rögzített tarifák jelentősen elmaradnak a piaci áraktól, és még jobban az előre jelzettektől,

Becslések szerint egyedül az idei évben születő beruházási döntések alapján felépülő kapacitások alapján teljesülhet a 2030-as cél, vagyis az évi 18 terawattórás szélenergia-termelés, ami a teljes éves svéd fogyasztás több mint 10 százaléka.