NRGreport
Menü

Napenergia: megtörni látszik a kínai dominancia

Körülbelül egy évtizeddel ezelőtti piacra lépésétől fogva napjainkig Kína vezette a globális napenergia iparágat. A kínai dominancia azonban az utóbbi időben megtörni látszik, amit az is jelez, hogy már nem Kínában épülnek a világ legnagyobb naperőművei.

A kínai piacvezető pozíció mögött - leegyszerűsítve a helyzetet - az áll, hogy a kiépült masszív feldolgozó-ipari gyártó kapacitás a támogató kormányzati politikával együtt jelentősen hozzájárult az árak leszorításához, miközben számos napenergia-termelő nagyprojekt valósult meg a számtalan kisebb mellett. 

A worker inspects solar panels at a solar farm in Dunhuang, 950km (590 miles) northwest of Lanzhou, Gansu Province September 16, 2013. China is pumping investment into wind power, which is more cost-competitive than solar energy and partly able to compete with coal and gas. China is the world's biggest producer of CO2 emissions, but is also the world's leading generator of renewable electricity. Environmental issues will be under the spotlight during a working group of the Intergovernmental Panel on Climate Change, which will meet in Stockholm from September 23-26. Picture taken September 16, 2013. REUTERS/Carlos Barria (CHINA - Tags: ENERGY BUSINESS ENVIRONMENT TPX IMAGES OF THE DAY) - GM1E99M14O801

Fotó: Reuters/Carlos Barria

Ehhez képest a szomszédos India némi késéssel csatlakozott a napenergia hódításával járó trendhez, azonban az utóbbi időben már úgy tűnik, mintha ő diktálná a tempót, legalábbis a nagy, termelő egységek létrehozására irányuló projektek tekintetében. Ezt az előretörést mindennél jobban jelzi, hogy a világ 10, jelenleg épülő napenergia parkja közül 5 Indiában található az egyesült államokbeli IEEFA (Institute for Energy Economics and Financial Analysis) jelentése szerint.

A világ legnagyobb, folyamatban lévő napeneregia park építkezései (kapacitás, ország): 

► Bhadla Industrial Solar Park, 2,225 MW, India

► Pavagada Solar Park, 2,000 MW, India

► China Minsheng Investment Wuzhong Yanchi PV, 2,000 MW, Kína

► Scatec Solar Benban V PV Plant, 1,800 MW, Egyiptom

► Ananthapuramu - I Solar Park, 1,500 MW, India

► Mohammed bin Rashid Al Maktoum Solar Park, 1,013 MW, Egyesült Arab Emírségek

► Kadapa Ultra Mega Solar Park, 1,000 MW, India

► Quaid-e-Azam Solar Park, 1,000 MW, Pakisztán

► Rewa Solar Park, 750 MW, India

► Enel Villanueva PV Plant, 754 MW, Mexikó

A már üzemelő napenergia parkokat tekintve továbbra is Kína vezet, vagyis ott működnek a legnagyobb ilyen termelő egységek. Az 1547 megawattos névleges kapacitású Tengger Desert Solar Park jelenleg a legnagyobb a világon. Ez azonban várhatóan már nem sokáig marad így. A terv szerint 2019 első felében készülnek el egy 2225 megawattos parkkal Bhadla, Rajasthan területén, ami átveheti az első helyet a kínai erőműtől. (A kapacitás mintegy harmada már működik.) De a tervekben már szerepel egy 5000 MW névleges kapacitású napenergia park létrehozása is Gudzsarát államban.

Mindemellett India már a tetőre telepíthető naperőművek területén is vezető pozíciót ért el: a RSSB Educational and Environmental Society pandzsábi Amritszárban található campusának tetején egy 19 megawattos rendszer működik, ami szintén a legnagyobb a kategóriában.

Az ország egyre inkább elégtelen méretű és elavult áramtermelő kapacitásainak pótlására, illetve a rendszeres áramszünetek visszaszorítása céljából a kormány megalkotta az "ultra mega erőmű" koncepciót. Az elnevezés arra utal, hogy a koncepció keretében csak több ezer megawatt nagyságú nagerőművek épülnek. Így a jelenleg mintegy 21 ezer MW áramtermelő szolár kapacitást 2022-ig 100 ezer MW-ra tervezik bővíteni, míg a teljes megújuló portfólió nagyságának el kell érnie a 175 ezer MW-ot. 

Az indiai napenergia boom hatására a fotovoltaikus áramtermelés költsége a széné alá csökkent - Kína esetében a paritás (vagyis az áregyenlőség) is csak 2022-től várható az IEEFA szerint.

India tiszta energia piaci vezető szerepéért a Narendra Modi vezette kormány is sokat tesz. Idén márciusban például India adott otthont a Nemzetközi Napenergia Szövetség (International Solar Alliance, ISA), egy 121 országot tömörítő nonprofit szervezet megalapításának. Ez egyben arra is utalhat, hogy India a klímaváltozás elleni nemzetközi erőfeszítésnek is élére kíván állni.

Az összképet persze itt is árnyalja néhány részlet: a szolárpanelekre várhatóan importvámot vetnek majd ki, ami lelassíthatja a napenergia indiai hódítását; a tetőkre telepített naperőművek száma és kapacitása pedig egyelőre elmarad a célkitűzésekben szereplőktől.