Trading

Üzemanyagár-robbanás vár Törökországra?

NRGreport | 2018.05.24. 04:59

Masszív áremelési nyomás nehezedik a török üzemanyag-kiskereskedelemre, az olaj folytatódó drágulása és a líra dollárral szembeni gyengülése hatására. 

Törökország jelentős mennyiségű dízel üzemanyag behozatalára szorul, így az ország üzemanyag-kereskedelmi mérlege 2017-ben mintegy 6,1 milliárd dolláros deficitet mutatott az ITC Trade Map adatai szerint. A dollárban elszámolt nagykereskedelmi árak az olaj drágulása és a globális üzemanyag-kereslet részben szezonális okokra visszavezethető erősödése miatt emelkednek, a török líra dollárral szembeni árfolyama pedig rekord mélységben jár, a dízel törökországi benzinkúti ára ennek megfelelően szintén szárnyal. 

Forrás: Bloomberg

A török kormány úgy döntött, hogy igyekszik korlátozni az áremelkedést, így mérsékelte az üzemanyagot terhelő speciális fogyasztási adót. (A lépés vélhetően nem teljesen független attól, hogy júniusban választásokat tartanak az országban.) Így sikerült a drágulást visszafogni, amelynek mértéke két hónap alatt valamivel 10 százalék felett alakult. A drágulás ellenére a legutóbbi adatok szerint még mindig 350 forint alatti dízelár a magyarországitól egyelőre alaposan elmarad, ez azonban gyorsan változhat. 

Üzemanyagár-robbanás vár Törökországra?

Forrás: globalpetrolprices.com

A líra gyengülése így csak az üzemanyagárak emelkedésén keresztül duplán is negatívan hat a török gazdaságra: a fogyasztást és növekedést visszafogó hatása mellett a kormány lépésének hatására az adóbevételeket is mérsékli. Hasonló problémákkal küzd ugyanakkor több más feltörekvő gazdaság, egyebek mellett Brazília és India is.

Vannak ugyanakkor arra utaló jelek is, hogy a helyzet hamarosan javulhat. Az ország üzemanyag-importfüggőségét, illetve a folyó mérleg hiányát körülbelül 1,5 milliárd dollárral mérsékelheti a már csaknem elkészült, Izmirben épülő új finomító – jelentette a Bloomberg a helyi Daily Sabah keddi beszámolójára hivatkozva.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.