Hír

Káosz lett abból, amiért mi pezsgőt bontanánk

NRGreport | 2018.05.25. 12:03

Negyedik napja sztrájkolnak a brazil kamionsofőrök a dráguló üzemanyagárak miatt. Ráadásul a teherautók az ország nagy részét úttorlaszokkal is megbénítják, így immár teljes a káosz. Nincs élelmiszer a boltokban, kiürültek a benzinkutak, a posta már nem garantálja a küldemények célba juttatását.

Magyarországról szemlélve a brazil kamionosok olyan üzemanyagárak miatt tiltakoznak, ami itthon idilli lenne: 4 reálba, vagyis 300 forintba kerül immár a dízel literenként. Csakhogy, ami itthon mesés akciós ár lenne, az Brazíliában folyamatos drágítást jelentett az elmúlt hónapokban.

A sofőrök, elsősorban a szervezetten fellépő teherautósok a kormányt okolják, illetve az adótartamra mutogatnak, de a kormány jó ideig elzárkózott mindenféle tárgyalástól. A riói olimpia után megroggyant egyensúlyú brazil gazdaságban közel 8 százalékos a hiány, nincs tere az adócsökkentésnek – mondták a kormányzati tisztviselők.

Csakhogy a kamionosok szakszervezetének nagyon erős fegyverei vannak, előbb sztrájkot hirdetett és a 26 brazil szövetségi államból, illetve egy speciális szövetségi kerületből álló közigazgatásból 17 különböző államban állított fel úttorlaszokat.

Kemény következmények

A reakció elsőre káosz és áremelkedés lett, de ahogy láthatóak a következmények, még az sem kizárt, hogy a sofőrök célt érnek. Bár a brazil teherautósok aligha ezt szerették volna, de az első paradox hatás éppen az üzemanyagárak további drasztikus emelkedése lett.

A töltőállomásokat nem lehetett feltölteni, sok helyen bezártak a kutak, mert elfogyott az üzemanyag, így akinek maradt még értékesíthető benzine, dízele a tartályokban, az kihasználva a magas keresletet, azonnal még drágábban értékesített.

Dugó és pánik

Ahogy az már a lezárásoknál lenni szokott, a még járható útvonalakon óriási dugók alakultak ki. Természetesen a kamionosok ott szúrtak, ahol az a legjobban fáj, így leginkább Brazíliaváros, Rio de Janeiro és São Paulo forgalmas bevezető útjait bénították meg.

Átmenetileg problémás volt a főbb repülőterek megközelíthetősége és kerozin-ellátása is, elsősorban Brazíliavárosban, de ez a későbbiekben, legalábbis átmenetileg javult.

A posta is bajba került, hivatalosan is felfüggesztette a gyorsított határidővel vállalt levélküldést és csomagszállítást, mert belátta, hogy nem tudja garantálni a szokásos határidőket. Ahogy az már az ellátási kockázatokkal fenyegető zavaroknál mindig jelentkezik, a nép elkezdte megrohamozni a bevásárlóközpontokat, az emberek rizst, babot és ásványvizet zsákoltak be, ameddig tudtak, amikor pedig valami elfogyott, már mindenből tartalékoltak, ami ehető lesz a következő napokban.

Vegyes fogadtatás

A népharag részben a kamionosok ellen fordult, részben az amúgy is gigantikus korrupciós botránya után rendkívül népszerűtlen Petrobras olajcég ellen. Eduardo Guardia pénzügyminiszter látva a pánikor, kicsit már engedékenyebbnek mutatkozott, bejelentette, hogy amennyiben képes a költségvetésben tátongó lyukakat más forrásból betömni, nem zárkózik el a célzott üzemanyagadók módosításától

Az elkeseredett sofőrök viszont élvezik az egyperces hírnevet, büszkén nyilatkoznak a nemzetközi tudósítóknak, és drámai hangon vázolják, hogy ezt az egyetlen utat látják, hogy a kormány meghallja a hangjukat.

000 1598UT

Fotó: Mauro Pimentel / AFP

Rosszkor jött

Az ezer sebből vérző brazil gazdaságnak ez az egész úgy kellett, mint üveges tótnak a hanyatt esés. A brazil gazdaság ugyan nem hasított fényesen, a GDP tavaly csak 2 százalékkal nőtt és a munkanélküliség 13 százalékos volt, ráadásul a tragikus helyzetű Venezuelából is érkezett már 50 ezer gazdasági menekült.

A befektetők mégis alapvetően kedvelték ezt a feltörekvő, sőt egyre inkább fejlett piacot. Az olimpia után megborult egyensúly, a 75 százalékos GDP-arányos államadósság és a 8 százalékos hiány ellenére sok pozitívum is látszott. A dinamikus gazdaság szinte mindenben teljesen önellátóvá vált, még a honvédelmi eszközei is saját gyártásúak.

A nyersanyagban gazdag ország Kínával kereskedett, világszinten is verhetetlen méretű kikötők és szállítóhajók épültek. A tőzsde is jól hasított, aki a térségbe fektetett, azért nem nagyon tudta kikerülni dél-Amerika két nagy piacát, a brazilt és az argentint. Természetesen a káoszon pillanatok alatt úrrá lehet lenni, ha sikerül újra működtetni a logisztikát, a benzinkutakat és a boltokat, Magyarország gazdasági görbéin sem hagyott semmilyen nyomot az 1990-es taxisblokád. Csakhogy egyelőre Brazíliában még közel sem látszik a megoldás.

  NRGreport
Címkék
#brazília   #üzemanyag  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.