Fenntarthatóság

Egyetlen zseniális ábrán szinte minden fontos dolog, amit a múlt, jelen és jövő villanyautóiról tudni kell

NRGreport | 2018.05.28. 12:02

Ezen a képen lényegében minden eddig kijött és hamarosan érkező elektromos autó, és annak töltési módja, illetve hatótávja fel van tüntetve.

Az ABB berlini továbbképzési központjában járva sok érdekes új információt gyűjtöttünk az elektromos autók vadonatúj, minden korábbinál szélsebesebb új töltési megoldásával kapcsolatban. Küszöbön a külön cikkben már kitárgyalt 150-350 kW-os töltés, de vajon milyen autóval lehet ezt az alig néhány perc alatt szinte teljes töltést biztosító megoldást kihasználni?

Nos, többek közt erre a fenti kérdésre is választ ad az alábbi zseniális ábra, melyen a közelmúlt, a jelen és a jövő lényegében összes fontos európai villanyautója fel van tüntetve. 

Az adott autók annál gyorsabban tölthetők, minél magasabb helyen találhatók az ábrán: a legalsó szegmensben lévő típusok csak 3,6-7,2 kW teljesítménnyel tölthetők, a legfelül levők pedig akár már 350 kW-tal is, 400/900 V-os feszültség mellett.

Forrás: © László Ferenc

A könnyebb leolvashatóság érdekében két részre bontottuk az ábrát, melyről többek közt egyes hatótávolsági adatok is leolvashatók.

Forrás: © László Ferenc

Forrás: © László Ferenc

Hazánkban jelenleg az 50 kW-os villámtöltők számítanak a leggyorsabbnak (leszámítva a néhány 120 kW-os Tesla szupertöltőt), de az európai Ionity program keretein belül hamarosan hozzánk is meg fognak érkezni az első 150-350 kW-os hipertöltők. És az ezekben rejlő lehetőségeket az 1-2 éven belül érkező felsőkategóriás villanyautókkal végre maximálisan ki is lehet majd aknázni.

Tárt karokkal várjuk az e tekintetben eminens tanulónak nevezhető Porsche Mission E-t, mely a fenti ábra aduásza, az viszont más kérdés, hogy ezt a prémiumkategóriás drága e-autót vélhetően sajnos csak kevesek tudják majd megfizetni. És otthoni körülmények mellett ezt a típust is csak őrült lassan lehet majd tölteni.

Fotó: © Porsche

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2022 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.