Fenntarthatóság   rovat támogatója a Novochem

Sokkal több kell a klímatragédia elkerüléséhez

NRGreport | 2018.05.28. 08:41

Az érintett technológiák és szektorok többsége elmaradásban van a hosszú távú klíma- és levegővédelmi célkitűzések időarányos teljesítésében – állapította meg a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA). Az IEA szerint a kormányok, a cégek és egyebek mellett a fogyasztók részéről további erőfeszítésekre van szükség ahhoz, hogy az energiaátmenet, illetve a gazdaság dekarbonizációja meghozza eredményét, és elkerülhető legyen a klímakatasztrófa.

A Nemzetközi Energiaügynökség a nap- és szélenergia mellett a nukleáris energia, a szén és gáz technológiák emissziós teljesítménye mellett olyan más, energiaintenzív szektorokat is monitoroz, mint a szállítás, a vegyipar és a kohászat, jelentésében pedig igyekszik értékelni az egyes területeken a globális felmelegedés és légszennyezés korlátozására megállapított nemzetközi üvegházgáz-kibocsátási célok irányába tett előrelépést.

Bár a jelentés kedvező fejleményekről is beszámol, a tiszta energiaforrásokra való átállás folyamatában elért haladást összességében mégis elégtelennek ítéli meg: A szervezet által figyelemmel követett 38 különféle technológia és szektor közül ugyanis mindössze 4 állt jól a célkitűzések teljesítése terén a 2017-es folyamatok alapján. 

A fotovoltaikus (vagyis áramtermelésre alkalmazott) napenergia, a világítás(technikák), az adatközpontok és hálózatok, illetve az elektromos járművek terén az IEA szerint "óriási előrelépés" történt. A napelemeket korábban nem látott, folyamatosan emelkedő mennyiségben telepítik világszerte; a LED-technológia immár világszerte dominálja a háztartási világítási megoldásokat; az elektromos járművek piaca pedig több mint 50 százalékkal bővült.

A figyelemmel követett technológiák és szektorok zöme azonban elmaradásban van a célok időarányos teljesítése terén. Fatih Birol, az IEA ügyvezető igazgatója szerint kritikus a helyzet. 

"Nagyon nagy szükség van további erőteljes kormányzati, iparági, illetve olyan egyéb intézkedésekre, amelyek az energia technológiákat az üvegházgáz-kibocsátás további csökkentésére sarkallja. A világnak jelenleg nincs energiaproblémája, emissziós, vagyis kibocsátási problémája viszont annál inkább; ezért erre kell összpontosítanunk erőfeszítéseinket" – idézte szavait a Reuters.

Az IEA jelentésében figyelmeztet: az energiahatékonyság javulása lelassult, és más olyan technológiák fejlődése is stagnál, mint a szén-dioxid-leválasztás és -tárolás (carbon capture and storage; ccs). Még az olyan területeken is elégtelen a fejlődés, mint a szárazföldi szélenergia vagy az energiatárolás.

Mindennek, illetve az emelkedő energiafogyasztásnak a hatására a globális szén-dixod-kibocsátás három év stagnálást követően 2017-ben ismét 1,4 százalékkal bővült, tovább rontva a globális klímaváltozás kilátásait.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2022 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.