Fenntarthatóság   rovat támogatója a Novochem

A tiszta energia forrása

NRGreport | 2018.05.29. 05:41

Ha elsuhan mellettünk egy elektromos autó, gondoljunk bele, hogy az éppen annyira környezetbarát, amennyire a beletöltött üzemanyag.

A sci-fik világa észrevétlenül beköltözik mindennapjainkba. Robot porszívóz helyettünk, okosóránk lépéseinket is számolja az idő mellett. Mobilunkon már nemcsak telefonálunk, hanem kikerüljük vele a dugókat az utakon, ahol egyre több elektromos autó közlekedik. Mindehhez energia, áram szükséges, méghozzá, ha csak lehet, környezetbarát módon előállított, tiszta energia. Ilyen a megújuló és az atomenergia is, melynek termelése során nem kerül a légkörbe egészségünket fenyegető pernye vagy globális felmelegedést okozó, a klímánkat terhelő gáz.

Ha legközelebb elsuhan mellettünk egy elektromos autó, gondoljunk bele, hogy az éppen annyira környezetbarát, amennyire a beletöltött üzemanyag. Hiába járnánk elektromos autóval, ha az áramot szén-dioxidot kibocsátó szénerőművekben termelnénk meg. Fontos tudni: Európában a légszennyezés által okozott megbetegedések évente több tízezer korai halálozásért felelősek.

Az energiapolitika sarokköveit az Európai Unió tagországai maguk választhatják meg, minden ország a rendelkezésére álló természeti adottságok alapján hozhatja meg erre vonatkozó döntését. Hazánk is így tesz. A szén-dioxid-mentes villamosenergia-termelésre Magyarországon a megoldás az éjjel-nappal, télen-nyáron megbízhatóan termelő atomerőműben, valamint az időjárástól és napszaktól függően eltérő mértékben rendelkezésre álló, klímabarát módon működő naperőművekben rejlik. Ezek egymást kiegészítő felhasználása teheti olcsóvá és környezetkímélővé az áramtermelést: míg az atomerőmű a folyamatosan rendelkezésre álló, ún. zsinóráramot biztosítja, a megújulók elégíthetik ki a további igényeket. Ennek az együttműködésnek kiváló példája Paks, amelynek határában nemcsak a 2026-ban termelni kezdő Paks II. atomerőmű építési munkálatai kezdődtek meg, hanem az ország egyik legnagyobb naperőművét is építik.

Az új paksi blokkok kapcsán gőzerővel halad a munka: a Paks II. projekttársaság munkaterületet biztosított az első felvonulási épületek megépítésére, a szakemberek pedig ezzel párhuzamosan már a létesítési engedély iránti kérelem benyújtásán dolgoznak. Ez a mintegy 200 ezer oldalas dokumentáció azt igazolja, hogy az új paksi blokkok minden szempontból biztonságosak lesznek és megfelelnek a legszigorúbb hazai és európai uniós követelményeknek.

Tanulságos adat, hogy bár Portugáliában 2018 márciusában már annyi áramot termeltek a megújulók, ami meghaladta az ország teljes havi áramfogyasztását, azt mégis bizonyos időszakokban fosszilis erőművek termelésével, illetve importból kellett kiegészíteni. Ennek oka, hogy a megújulók termelése nehezen jelezhető előre és rendelkezésre állása relatív alacsony, ráadásul nem mindig akkor termelnek villamos energiát, amikor erre szükség van. Ez is bizonyítja, hogy a biztonságos villamosenergia-ellátáshoz nem elég a megújuló energia, szükség van más energiatermelőkre is, Magyarország esetében az új atomerőműre, mely a légszennyezés és az éghajlatváltozás elleni küzdelemben is fontos szerepet kap.

 

 

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.