NRGreport
Menü

Véget érhet egy korszak az olajpiacon

Hathetes mélypontra gyengült az olaj árfolyama hétfőn, miután a piac egyre inkább a nagy olajországok kitermelésének bővülését várja. Mind biztosabbnak tűnik, hogy a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete a korábbi tervekkel ellentétben már júniusban az olajtermelés növeléséről határoz - írja a Portfolio. 

Az olaj árfolyamának előző héten indult gyengülése nagyrészt arra a hírre folytatódott, hogy az orosz energiaügyi miniszter vasárnap azt mondta, 

az OPEC (Kőolaj-exportáló Országok Szervezete) 2017 eleje óta érvényes kitermelés-csökkentési megállapodásának enyhítésére vonatkozó egyik opció teljesen feloldaná a korlátozást.


Az orosz miniszter szaúdi kollégájával történt találkozó után nyilatkozott a lehetőségekről, amelyekről az OPEC júniusi bécsi ülésén dönthet a piaci kínálat túlságos szűkületének megakadályozása érdekében. A piac pedig a jelek szerint egyre nagyobb esélyt is ad egy ilyen döntésre.

A Brent árfolyama 75 dollár alá is benézett, több mint háromhetes mélypontra esve. Hétfőn délelőtt fél 10 körül valamivel 75,50 dollár felett, körülbelül 1 százalékkal gyengül az árfolyam. 

Véget érhet egy korszak az olajpiacon


Ugyanekkor a WTI hasonló mértékben gyengül, az árfolyam valamivel 67 dollár alatt áll, korábban azonban 65,80-ig ereszkedett, ami hathetes mélypont. 

Véget érhet egy korszak az olajpiacon


Az OPEC és a vele együttműködő országok, mint Oroszország annak idején éppen az árak megtámogatása érdekében döntöttek a piaci kínálat visszafogásáról, és pár héttel korábbi hírek szerint a szervezetben vezető szerepet betöltő Szaúd-Arábia a 80-100 dolláros sávban is szívesen látná az árfolyamot. Az olaj elmúlt időszakban végrehajtott jelentős drágulásának - az egészséges globális kereslet mellett - ez volt az egyik fő oka, azonban ezen túl olyan, korábban nem kalkulált faktorok is működni kezdtek - venezuelai kitermelés esése, az iráni kitermelés visszaesésének veszélye az USA atomalkuból való kiugrása miatt - , amelyek még erőteljesebben szűkítették a kínálatot - egyben az árak emelkedését is felgyorsítva.

A 80 dollár körüli, az elemzői prognózisokat is meghaladó árszint, ahová az olaj elmúlt hetekben felkapaszkodott, már olyan szintet képvisel, amely képes negatívan befolyásolni a keresletet is. Másrészt az egyesült államokbeli palaolaj-iparág számára olyan jelzést ad, amelynek nyomán jelentősen fokozhatják kitermelésüket, márpedig ez, illetve az ennek nyomán túllendülő kínálat volt az egyik fő ok az olaj 2015-ös árzuhanásának egyik fő oka - idézi a CNBC Hannah Andersont, a JP Morgan globális piaci stratégáját; a bank egyébként 2018 egészére átlagosan a 65 dollár körüli sávban várja az árfolyamot. Április közepén pedig még úgy számított, hogy a 70 dollárt a következő években sem haladja majd meg a Brent-árfolyam.

Az OPEC részéről már az előző héten érkeztek arra vonatkozó jelzések, hogy a szervezetbe tömörült országok szakminiszterei már júniusban a kitermelés emeléséről dönthetnek. Az árak csökkenése azonban a folyamat hevessége és gyorsasága ellenére várhatóan korlátozott lesz, már csak a piacot szorosan figyelő és kontrolláló OPEC miatt is. A Saxo Bank szerint a konszolidációs periódusban a 75-77,50 dollár körüli szintek lehetnek a fókuszban.

Ezzel összhangban van a Societe Generale pénteken ismertetett prognózisa is, amely 2018-ra 75,35 dolláros Brent-árfolyamot valószínűsít, míg 2019-re 72,75 dollárt várnak a bank elemzői. A korábbi előrejelzés 9,20, illetve 7,75 dollárral alacsonyabb árfolyamokat valószínűsített, vagyis a bank a kitermelés várható emelése ellenére, az erős fundamentumokra hivatkozva jelentősen emelte prognózisát. 

A Mol bruttó 2 forinttal emeli a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát szerdán, a 95-ös benzin ára nem változik. 

• Az emeléssel a gázolaj átlagára 410 forintra nő, a benziné 398 forint marad.

• Az üzemanyagok ára legutóbb múlt pénteken változott, akkor bruttó 6-6 forinttal emelkedett a benzin és a gázolaj ára is.

• Az autósok 50 forintos különbséget is tapasztalhatnak a töltőállomások árai között.

• A benzin ára 2012. április elején érte el csúcsát, akkor egy liter átlagosan 451 forintba került.

• A gázolaj literje 2012. január közepén volt a legdrágább, átlagosan 449 forint.

Hiába esik az olaj, tovább drágul a dízel

 

 

Forrás: Portfolio