NRGreport
Menü

A dolgozóké lett a MET

Vállalatok | NRGreport | 2018-05-30 08:30

A cég közleménye szerint a svájci központú MET Csoport új többségi tulajdonosa Lakatos Benjamin, vezérigazgató, az újonnan alapított MET Capital Partners AG-n keresztül. A vállalat további menedzserei részvényesi program keretében vásárolhatják meg a tulajdonrészüket. A cég korábbi tulajdonosai megváltak tulajdonrészüktől.

 „Ez a tranzakció messze túlmutat egy tulajdonosváltáson. A célunk olyan befektetési platform létrehozása volt, amely az üzleti stratégiánk mentén biztosítani tudja a további növekedésünket. Az európai energiapiacon évek óta zajló konszolidáció egyre kiélezettebb versenyt eredményez a szereplők számára, és ebben a versenyben ismét a vállalatméret számít. Azért kezdeményeztük ezt a tranzakciót, mert a növekedéshez jelentős tőkebevonásra van szükségünk. Ehhez most megtettük az első lépést a menedzsment-kivásárlással” – mondta Lakatos Benjamin, a MET Csoport vezérigazgatója.

Több mint egy évtizeddel ezelőtt az EU-s jogalkotás által teremtett piaci lehetőség kiaknázására több száz vállalat lépett be az uniós energiapiacra jelentős méretű alaptőke nélkül. Az azóta eltelt időben élesedő verseny jellemezte az európai energiapiacot és az üzleti lehetőségeket Így a vállalatoknak folyamatosan növekedniük kell, ha versenyképesek akarnak maradni. A MET is ezen az úton haladt az elmúlt 11 évben, és eltökélt a sikeres folytatás iránt – folytatja a ma kiadott közlemény.

A vállalat szignifikáns tőkét kíván bevonni növekedési stratégiájának megvalósításához. Ennek a folyamatnak az első lépése a most lezárt menedzsment-kivásárlás. Az új struktúrában a menedzserek is jelentős tulajdonosi szerephez jutnak – az érintett 50-70 menedzser köre dinamikusan változik, bővül majd.

 „Meggyőződésem, hogy a kollegáim tehetsége a legfontosabb sikertényező, és a tulajdonosi szemlélet segítségével biztosítható a legjobb teljesítményük. Komoly lehetőség számunkra, hogy saját kezünkbe vehetjük a jövőnket” – tette hozzá Lakatos.

A MET Csoport az európai energiapiac meghatározó szereplője, 15 országban van jelen leányvállalataival, és 28 nemzeti energiapiacon kereskedik. A cégcsoport konszolidált árbevétele 2017-ben 7,59 milliárd euró volt, amelynek 92 százaléka nemzetközi piacokon folytatott tevékenységéből származik. A MET Csoport korábbi tulajdonosa a MOL Csoport, a WISD Holding Ltd. és a MET ManCo AG volt. A tulajdonosi struktúra átalakítása során a Svájcban bejegyzett MET Capital Partners AG megvásárolta a MOL és a WISD tulajdonrészét. A vállalat menedzsereinek tulajdonrésze 20 százalékig nőhet a MET ManCo AG-n keresztül. A tranzakció finanszírozó bankja az ING Bank.

„A korábbi tulajdonosainktól kapott bizalom óriási segítség volt számunkra az elmúlt 11 évben. Köszönettel tartozunk mindenkinek, aki támogatott bennünket, köztük a munkatársainknak és a partnereinknek is. Ezzel a tranzakcióval folytatjuk a MET történetét” – mondta Lakatos Benjamin.

A menedzsment-kivásárlás elterjedt üzleti modell a jelentős európai energiakereskedő cégek körében. Átláthatóságot, függetlenséget és rugalmasságot biztosít, a munkatársaknak pedig erősebb ösztönző erőt ad – indokol a vállalat közleménye.

Forrás: © MET Group

NRGreport