Vállalatok

A MET régóta a saját lábán áll

NRGreport | 2018.05.31. 04:30

Tegnap számoltunk be arról, hogy a svájci központú MET Csoport új többségi tulajdonosa Lakatos Benjamin, vezérigazgató lett, és a cég menedzsereinek tulajdonrésze – az új részvényesi programnak köszönhetően – 20 százalékig nőhet. A korábbi tulajdonosok kiszállásának hátteréről, valamint jövőbeni tervekről Szabó Gergelyt, a MET Magyarország Zrt. vezérigazgatóját kérdeztük.

NRGreport: Miért száll ki a MOL? Voltak stratégiai vagy bármilyen jellegű viták a két cég között?

Fotó: © Németh Dániel

A MOL-al mindvégig kiváló volt az együttműködés. Ugyanakkor a MET az elmúlt bő 10 év alatt igazi multinacionális vállalattá vált, amelyben a MOL pénzügyi befektető volt. Hálásak vagyunk a támogatásért, amelyet a MOL a MET indulásakor nyújtott. A szakmai tapasztalatszerzésen túl a MET alapításakor sokat számított, hogy induláskor a MET öt évig, 2012 végéig használhatta a MOL – külföldön is jól ismert – nevét (amíg a MOL tulajdonrésze 40 százalékra nem csökkent). A kapcsolat mindenki számára kölcsönösen jól működött. Míg a MOL neve a vállalatban, mint befektető egyértelműen nagyobb növekedési lehetőséget jelentett a MET Csoport számára, addig a MOL-nak és részvényeseinek nyereséges volt a MET-be való befektetés. Fontos, hogy a MET operatív irányításában a MOL eddig sem vett részt. Mi úgy fogalmazunk, hogy a MET most lett igazán felnőtt, most repült ki teljesen a szülői házból.

A MET-nek a konszolidálódó európai energiapiacon a további sikeres növekedéshez jelentős tőkeemelésre van szüksége. A MOL-nak azt kellett mérlegelnie, hogy kíván-e részt venni tőkeemelésben egy olyan cégben, amelyben nincs kontrollpozíciója.

Hogyan érinti a MET a stabilitását, hogy a MOL kiszállt mögüle?

Csak a kezdeti időszakban nyújtott nagy segítséget, hogy az új kereskedőcég mögött ott volt a MOL. Ezen a szakaszon azonban már sikeresen túlnőttünk, a MET régóta a saját lábán áll.

Ki kezdeményezte a tranzakciót?

Lakatos Benjamin vezérigazgató kezdeményezte, a menedzsment széleskörű támogatásával.

Milyen áron adták el a korábbi tulajdonosok a részüket?

A vételárat a felek nem kívánják nyilvánosságra hozni, de mindenkitől ugyanazon az áron, a tulajdoni hányadának megfelelően lett kivásárolva a része.

Terveznek a jövőben új tulajdonosokat is bevonni? Ha igen, magyar vagy külföldi befektetőkben gondolkodnak?

A nemrég bejegyzett és most többségi tulajdonos MET Capital Partners AG a tervek szerint befektetési platformként fog működni, vagyis rajta keresztül lesz lehetőségük bevásárolni magukat a cégbe a potenciális jövőbeli befektetőknek. Az, hogy végül sor kerül-e új befektetők bevonására, és ha igen, milyen mértékben, a jövőben adódó piaci lehetőségek fogják meghatározni. A MET alapvetően nemzetközi, szakmai befektetőkben gondolkodik, akik hajlandók – korlátozott vagy nulla kontroll mellett – jelentős tőkemennyiséget betenni a cégbe.

Hogyan érinti a MET magyarországi működését a tulajdonosváltás?

A MET-et eddig is a menedzsment vezette, így a működésünket semmilyen módon nem érinti ez a változás. Az új tulajdonosi struktúra a jövőben több magyarországi munkatársunknak is lehetőséget adhat arra, hogy tulajdonrészt szerezzen a cégben. Ebben a naptári évben körülbelül 50-70 főre nő a MET-ben részesedéssel rendelkező munkatársak száma, és körük a következő években dinamikusan bővülni fog. A mi munkánkban a siker legfontosabb eleme az emberi tényező: a kollégáink szakértelme, találékonysága, munkabírása. A tulajdonszerzés lehetősége további motiváció a munkatársainknak.

Terveznek további magyarországi infrastruktúrát vásárolni?

A MET alapelve, hogy csak a lezárt tranzakciókat jelenti be a nyilvánosságnak, tervekről tehát nem szeretünk beszélni.

A MET korábbi magyarországi infrastruktúra-vásárlásait a sajtó úgy értelmezte, hogy beillik Orbán Viktornak abba a többször hangoztatott stratégiai célkitűzésébe, hogy a hazai energetikai szektor hazai tulajdonban legyen. Nem húzza ezt keresztbe a tulajdonosváltás, ha külföldi befektetők érkeznek a jövőben MET-be?

Nem ez történik. Arról nem is beszélve, hogy cégünk menedzsmentjében a tulajdonosváltás után is bőven vannak magyar emberek tulajdonosként. Itt legfeljebb nemzetközi finanszírozásról lesz szó, ami teljesen szokványos az üzleti piacon. A MET nemzetközi szereplőként gondol magára – célkitűzésünk, hogy az európai energiapiac meghatározó szereplői legyünk.

Más európai országokban is tervez a MET infrastruktúrát vásárolni a jövőben, vagy úgy fest a kép, hogy míg európai szintéren kereskedőcégként működik a MET, addig itthon erőműve és gázvezeték-hálózata is van?

Nem kizárható, hogy a MET a jövőben más európai országokban is vesz infrastruktúrát, ám ezt a kínálkozó piaci lehetőségek döntik el. Az idén a terveink szerint legalább három komoly tranzakciót zárunk le, ezek egyike a magyar vonatkozású Tigáz-felvásárlás.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.