Vállalatok

Stratégiai alkuval is biztosítaná Magyarországnak a román gázt a kormány

NRGreport | 2018.05.31. 09:27

Stratégiai együttműködési megállapodást köt az ExxonMobillal a kormány pénteken, ami jelentős szerepet játszhat Magyarország jövőbeli energiadiverzifikációjában – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, miután amerikai vállalati vezetőkkel egyeztetett New Yorkban és Washingtonban. 

Az ExxonMobil rendelkezik a Fekete-tengernél lévő romániai földgázmező gázkitermelési jogával, és amennyiben megindul az ottani gázkitermelés néhány éven belül, akkor az Magyarországnak valós, új energiabeszerzési forrást jelenthet, mert a leendő szállítási kapacitásokat magyar cégek kötötték le 2022 és 2037 között – indokolt a miniszter.

A cég Magyarországon egy 1600 fős szolgáltató központot tart fenn, amely számviteli, könyvvizsgálói és adószakértői feladatokat végez a cég európai, közel-keleti és afrikai tevékenysége számára. A tárcavezető és küldöttsége szerdán találkozott az ExxonMobil vezetőivel.

A tárcavezető arról is beszélt, hogy szintén tárgyalnak az Itron vezetőivel. A cég, amely Budapesten hozott létre kutatás-fejlesztési központot, az új, smart korszak vezető vállalatává vált a világgazdaságban az energiafogyasztást mérő leolvasások digitalizációjával, illetve az energiafelhasználás hatékonyabbá tételét tekintve.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.