Trading

Több mint 2 százalékkal nőttek az ipari termelői árak

NRGreport | 2018.06.01. 06:12

Idén áprilisában az ipari termelői árak összességében 2,7 százalékkal haladták meg az előző év azonos időszakit.

A belföldi értékesítési árak átlagosan 3,2 százalékkal nőttek, ezen belül a hattizednyi súlyt képviselő feldolgozóipar árai 3,6, a több mint egyharmadnyi súlyú energiaipar (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) árai 2,9 százalékkal emelkedtek az egy évvel korábbihoz mérten. Az ipar exportértékesítési árai 2,5 százalékkal nőttek az előző év áprilisihoz képest – jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az ipar belföldi értékesítési árai 3,2 százalékkal emelkedtek. Az ágazatok rendeltetés szerinti csoportjai közül belföldön az energia- és továbbfelhasználásra termelő ágazatokban 4, a beruházási javakat gyártó ágazatokban 2,4, a fogyasztási cikkeket gyártókban 1,2 százalékkal nőttek az árak idén áprilisban az egy évvel korábbi, azonos időszakhoz képest – áll a KSH jelentésében.

Forrás: Központi Statisztikai Hivatal

Eszerint az ipari exportértékesítés árai 2,5 százalékkal emelkedtek, ezen belül a (96,4 százalékos súlyt képviselő) feldolgozóiparban 2,2, a (3,4 százalék súlyú) energiaiparban 7,5 százalékkal.

Idén január–áprilisban a 2017. január–áprilisihoz képest a belföldi értékesítés árai 3,4, az exportértékesítéséi 3,3 százalékkal nőttek, így az ipari termelői árak összességében 3,4 százalékkal magasabbak voltak.

 

  NRGreport
Címkék
#ipar   #KSH   #termelői árak  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.