Szabályozás

Döntő energiapolitikai lépésre készül az EU

NRGreport | 2018.06.04. 10:40

Lassan formálódik az Európai Unió új, 2030-ig szóló megújuló energia politikája; az egyeztetési tárgyalásokon egy 30-33 százalékos kompromisszumos cél kezd kialakulni, ami azt jeleni, hogy ilyen arányban kellene megújuló energiaforrásokból biztosítania energiaellátását az uniónak.

Az alku értelmében azonban a viszonylag magas célszámért cserébe az országok más területeken, például a fűtés-hűtés dekarbonizációját illetően engedményeket kaphatnak. A klímavédelmi és megújuló energia érdekképviseleti szervezetek erősen kritizálták a tervet, amelyről június 13-án tartják az utolsó tárgyalási kört, ekkor véglegesíthetik a direktíva új célszámait.

Az EU törvényhozó intézetei – az Európai Bizottság, az Európai Parlament, valamint az Európai Tanács – által delegált tárgyalóknak nagy vonalakban sikerült megállapodást elérniük a Megújuló Energia Direktíva főbb kereteit, a nagyobb tiszta energia csomag részeként. Ezek szerint: 

→ a megújuló energiaforrások az unió teljes energiaellátásából 30-33 százalékkal részesülnének 2030-ra;

→ a közösség szén-dioxid-kibocsátás csökkentésének pedig el kell érnie a 40 százalékos mértéket (az 1990-előtti szinthez képest).

Az Európai Parlament januárban megszavazta, hogy 2030-re bővüljön 35 százalékra a megújulók aránya az EU energiamixében, viszont korábban, decemberben számos EU-tagállam egy alacsonyabb, 27 százalékos célról állapodott meg előzetesen. 

A tárgyalások legutóbbi körében az Euractiv értesülései szerint két opció versengett, az egyik egy alacsonyabb, 30-31 százalékos megújuló részarányt írt volna elő, míg a másik, végül előzetesen támogatott javaslat magasabb céljáért cserébe a Parlamentnek engedményeket kellene tennie a további célterületeken, például a fűtés-hűtés dekarbonizációjában.

A kritikák szerint azonban minden területen a lehető legambiciózusabb célokra van szükség ahhoz, hogy a végső cél, a fenntartható, klímabarát európai energiagazdaságra való áttérés időben megvalósítható legyen. A zöld szervezetek nem finomkodtak a jelzőkkel, míg a SolarPower Europe kereskedelmi szövetség politikai zsarolást emlegetett, a Greenpeace rothadt szendvicsnek nevezte az előzetes megállapodáscsomagot.

A közösség jelenlegi, úgynevezett 2020-as klíma- és energiacsomagja három fő célt jelölt ki az EU elé, ezek értelmében az üvegházgáz-kibocsátást az 1990 előtti szintekhez viszonyítva 20 százalékkal kell mérsékelni; az energiahatékonyságot 20 százalékkal kell javítani; illetve a megújulók részarányát a végső energiafogyasztáson belül 20 százalékra kell növelni.

 

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.