Fenntarthatóság

Jönnek a zöldebb csokik

NRGreport | 2018.06.05. 15:12

A világ egyik legnagyobb édességgyártója, a Mars bejelentette, hogy egymilliárd dollárt tervez fenntarthatósági fejlesztésekre költeni – írja a Bloomberg. A zöld gyakorlatok bevezetése a hosszú távon a profitokat is növelni fogja, hiszen a cég egy csomót spórolhat így az erőforrásokkal. 

A tavaly 35 milliárd dolláros árbevételt termelő Marsnak 85 ezer alkalmazottja van, és sokkal többféle terméket gyárt, mint a névadó csokoládé és rokonai. Többek közt az Uncle Ben's instantrizst, a Wrigley's rágógumikat, állateledelt és üdítőket is árul. A világ legnagyobb cégei közül többen tettek vállalásokat a 2015-ös párizsi klímaegyezmény után arra, hogy csökkentik a környezetterhelésüket és üvegházgáz-kibocsátásukat, a Marsnál most ezt látjuk megvalósulni a gyakorlatban.

A cég fenntarthatósági részlegének vezetője, Barry Parkin azt nyilatkozta, az erre elkülönített keret harmadát használják most fel a gyártási folyamatok zöldítésére. Ennek keretében a víz- és az energiahordozók felhasználását teszik hatékonyabbá, ami Parkin szerint a következő években pénzügyileg is megtérülő beruházás lesz. A cél, hogy 2040-ig nullára redukálják a szén-dioxid-kibocsátásukat, és hogy a teljes ellátási láncon mérsékeljék a szennyezést. A most rendelkezésre álló keret fennmaradó részét arra használja majd a cég, hogy természetes adalékanyagokkal helyettesítse a mesterségeseket a termékeiben. 

Forrás: Bloomberg

Parkin azt mondta, a cég azon is dolgozik, hogy lefaragja a társadalmi és környezeti kockázatokat, amelyek a tevékenységéhez köthetők. Ehhez például az kellene, hogy átláthatóbb legyen a komplex ellátási lánc, a cég ugyanis sok olyan alapanyagot használ (pl. kakaó, vaníliapálmaolaj), amelyeket a globális dél fejlődő országaiból szerez be, ahol a termesztés sokszor rabszolgamunkával és erdőirtással jár együtt. 

 

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.