Elemzés   A rovat támogatója a MET Csoport

Erőteljes növekedésre számít a Világbank

NRGreport | 2018.06.06. 12:11

Erőteljesen bővül idén is a világgazdaság, de a következő két évben fokozatosan lassul az ütem és jelentős lefelé mutató kockázatok fenyegetik a növekedést a Világbank előrejelzése szerint.

A globális gazdasági kilátások 2018 című, kedden közzétett kiadványban a Világbank szakértői nem változtattak januári prognózisukon, így továbbra is arra számítanak, hogy idén 3,1 százalékkal, jövőre 3,0 százalékkal, 2020-ban pedig 2,9 százalékkal nő a világgazdaság. A fejlett gazdaságok növekedésének üteme várhatóan lassul, miközben a nagyobb nyersanyag-exportáló feltörekvő piaci és fejlődő országokban stabilizálódik a fellendülés.

Bár a világgazdaság általában véve egészséges, olyan kihívások állnak előtte, mint a kamatok emelkedése a gazdagabb országokban és a fejlődő országokban kitermelt nyersanyagok iránti kereslet csökkenése. Kockázatot jelentenek a kereskedelmi viták, a protekcionista kereskedelempolitikák, a pénzpiaci ingadozások és a geopolitikai feszültségek.

Jim Yong Kim, a Világbank elnöke rámutatott, hogy emberek milliói emelkedhetnek ki a szegénységből, főleg a gyorsan növekvő dél-ázsiai gazdaságokban, ha a növekedési ütemet fenn tudják tartani. A növekedés azonban önmagában nem elégséges ahhoz, hogy kezelni lehessen a rendkívüli szegénység jelentette problémákat a világ más részein. A politikai döntéshozóknak meg kell találniuk a módját annak, hogy a termelékenység fokozásának és a foglalkoztatottság bővítésének révén támogassák a növekedést hosszú távon – tette hozzá.

A Világbank előrejelzése szerint a fejlett országok hazai összterméke idén 2,2 százalékkal gyarapodhat, jövőre – a monetáris politikák várható szigorításával párhuzamosan – 2,0 százalékra, 2020-ban pedig 1,7 százalékra mérséklődhet az ütem. Az elemzők januárhoz képest csak a jövő évi előrejelzést emelték, 0,1 százalékponttal.

A feltörekvő és fejlődő országok növekedésének üteme az idei 4,5 százalékról 4,7 százalékra kúszhat fel jövőre, és maradhat ez az ütem 2020-ban is, miközben a nyersanyagárak emelkedése és a nyersanyag-exportáló országok fellendülése stabilizálódik az idei erős ugrás után.

Az előrejelzés szerint az olajárak idén 32,6 százalékkal emelkedhetnek, jövőre pedig 1,4 százalékkal csökkenhetnek, míg az energiahordozókat nem tartalmazó nyersanyagok csoportjában az idei 5,1 százalékról 0,2 százalékra eshet vissza az áremelkedés üteme.

Az Egyesült Államok gazdasága idén az adócsökkentéseknek köszönhetően 2,7 százalékkal (januárhoz képest +0,2 százalékpont) növekedhet, majd jövőre 2,5 százalékra (+0,3 százalékpont), 2020-ban pedig 2 százalékra lassul az ütem. Az euróövezetben hasonló a tendencia és a januárival megegyező előrejelzés szerint az idei 2,1 százalékról jövőre 1,7 százalékra, 2020-ban pedig 1,5 százalékra mérséklődhet a GDP-növekedés mértéke.

Kínában idén 6,5 százalékkal (+0,1 százalékpont), jövőre 6,3 százalékkal, 2020-ban pedig 6,2 százalékkal bővülhet a hazai össztermék a szabályozási és makroprudenciális politikák, valamint a fiskális politika szigorításával párhuzamosan, miközben a világ második legnagyobb gazdasága igyekszik átállni a gyakran költséges beruházások által vezérelt szédítő ütemű növekedésről a fogyasztásra épített lassabb, egyenletesebb növekedésre. 

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.