NRGreport
Menü

Európa felső vezetői szerint továbbra is pozitívak a globális üzleti kilátások

Hír | NRGreport | 2018-06-07 15:41

Továbbra is pozitívak az üzleti kilátások az európai nagyvállalatok vezetői szerint – derül ki abból a kutatásból, melyet a Gyáriparosok Európai Kerekasztala (ERT) második alkalommal végzett el tagvállalatai körében. Az általános mutató kissé jobb, mint az előző és egyben legelső, 2017 októberében végzett felméréskor.

Az ERT gazdasági bizalmi felmérés

A Gyáriparosok Európai Kerekasztala (ERT) egy fórum, amely tagjai Európa-szerte helyezkednek el, 2,250 milliárd eurót meghaladó bevétellel rendelkeznek, és mintegy 6,8 millió munkahelyet tartanak fenn a régióban. Évente több mint 50 milliárd eurót fektetnek be a K+F-be, nagyrészt Európában.

Az ERT mind nemzeti, mind európai szinten az európai versenyképesség, növekedés és foglalkoztatás fejlesztése érdekében fogalmaz meg irányelveket.

A gazdasági bizalomról szóló felmérés az ERT által 2017 októberében indított új kezdeményezés. Minden évben ősszel és tavasszal készül az aktuális üzleti tervekre és az európai iparral kapcsolatos átfogó politikai kérdésekre fókuszálva. Az egyes felmérések során ugyanazt a négy kérdést kapják az ERT tagok, hogy elmondhassák nézeteiket az elkövetkező hat hónapra vonatkozó európai és globális általános üzleti kilátások, eladások, befektetések és foglalkoztatási tervek kapcsán. A felmérés elvégzéséért egy  gazdasági kutatóintézet (ZEW) felel, és biztosítja a titoktartást.

A felmérésben részt vett az ERT egyetlen közép-európai tagja, Hernádi Zsolt, a MOL-csoport elnök-vezérigazgatója is. „A versenyképesség számunkra egyszerre jelent innovációt, valamint a végrehajtáshoz szükséges képességet is. Vagyis nem csak értjük és tudjuk, hogy mi zajlik körülöttünk, hanem meg is csináljuk, amit a stratégiánkban lefektettünk. Jövőbeni várakozásaink egyértelműen pozitívak mind az értékesítés, mind a beruházások terén. Meggyőződésünk, hogy a MOL a közép-európai régió gazdaságának meghatározó szereplője marad az elkövetkező évtizedben is” – mondta Hernádi Zsolt.

Üzleti kilátások

A felmérésben összesen 52 felső vezető és igazgató vett részt, Európa vezető gazdasági cégeit képviselve (a válaszadási arány 96% volt).

→ Összességében a vezérigazgatók mintegy 81%-a mérsékelt vagy jelentős növekedést vár Európán kívül és folyamatos növekedést Európában az értékesítés területén, bár kissé lassabb ütemben a 2017 októberi felméréshez képest.

→ A megállapítások azt mutatták, hogy a válaszadók befektetési várakozása továbbra is pozitív maradt: 51% szerint a tőkeberuházások mértéke hasonló marad Európában, 35% növekvő beruházásra számít, ami valamivel kevesebb optimizmust mutat mint 2017 októberében. A távolabbi beruházások tervei nagyobbak: 61% szerint a beruházások Európán kívül növekedni fognak.

→ A válaszadók szerint a vállalatukon belüli foglalkoztatás várhatóan növekedni fog Európán belül (35%) és kívül (52%) is. Előzetes várakozások szerint az Európán belüli foglalkoztatottság mértéke (35%) magasabb az őszi felméréshez képest (15%).

A közelmúltbeli amerikai adóreform kapcsán az ERT tagjait megkérdezték, hogyan reagáljanak az európai adóügyi törvényhozók az európai vállalatok versenyképességének megőrzése érdekében. Mintegy 52% szerint elsődleges fontosságú az effektív adókulcsok csökkentése Európában, 37%-uk előnyben részesíti a beruházásokra adandó célzott adókedvezményeket, világos üzenettel arról, hogy az európai adórendszert is modernizálni kell. A válaszadók 37%-a szerint a nemzetközi adóharmonizáció OECD-szinten is fontos.

Ami a különböző régiókban a protekcionizmus elleni globális tendenciákat illeti, az ERT-tagok többsége jelezte 87%-a erősen támogatja a multilaterális kereskedelmi diplomáciát, 60%-uk pedig a kétoldalú kereskedelmi tárgyalásokat. Az állampolgárok részéről felmerülő, globalizációval kapcsolatban aggodalmak szisztematikusan kezelésének ötletét 38% támogatja.

A felmérést az Európai Gazdasági Kutatóközpont (ZEW) végezte.

A 2018 tavaszi felmérés teljes eredménye itt található.

A ZEW által készített részletes elemzés itt érhető el.

NRGreport | Forrás: ERT