Elemzés

Nincs változás: Budapesten a legalacsonyabb a gáz ára

NRGreport | 2018.06.07. 12:36

Májusban is megtartotta jó helyezéseit Magyarország a MEKH, havonta közreadott nemzetközi ár-összehasonlító vizsgálatában. Az elmúlt hónaphoz képest – amely egyebek mellett megállapította, hogy a magyar lakossági fogyasztók jutnak legolcsóbban földgázhoz az elemzésben szereplő európai uniós fővárosok közül – Budapest pozíciói nem változtak.

Az összehasonlítást tekintve látszik, hogy a villamos energia átlagára Koppenhágában és Berlinben meghaladja a 30 eurócent/kWh feletti értéket. A legolcsóbb árakat Belgrádban találjuk, ahol az áram kevesebb mint 8 eurócent/kWh-ba kerül. A hazai villamosenergia átlagára ehhez a díjazáshoz áll közelebb, tehát a legolcsóbbak között van, májusban 12,05 eurócent/kWh volt. Ezzel Budapest a negyedik, az Európai Uniós országok közül pedig továbbra is a harmadik helyen áll.

A lakossági fogyasztók villamos energia átlagárai euróban (eurócent/kWH) 2018. május

Az előző hónaphoz képest bekövetkezett árváltozást a HUF/EUR árfolyam változása okozta. 

Forrás: EUROSTAT

Még inkább figyelemre méltó Magyarország helyezése a lakossági fogyasztók földgáz átlagárait tekintve. A vizsgálatban szereplő fővárosok közül a második, csak az Európai Uniós országokat nézve továbbra is az első Budapest, ahol májusban 3,29 eurócent volt kilowattóránként a gáz átlagára.

A lakossági fogyasztók földgáz átlagárai euróban (eurócent/kWh) 2018 május

Az előző hónaphoz képest bekövetkezett árváltozást a HUF/EUR árfolyam változása okozta.

Forrás: EUROSTAT

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal megbízásából készített májusi, illetve a korábban megjelent ár-összehasonlító elemzések a Statisztika rovatban érhetők el.

 

  NRGreport
Címkék
#ár   #elemzés   #földgáz   #villamosenergia  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.