Fenntarthatóság

0 dolláros áramszámlával zakatol majd a Facebook 13. adatközpontja

NRGreport | 2018.06.08. 09:46

Az Egyesült Államok Utah államában lévő Eagle Mountain városában építi fel új adatközpontját a Facebook. Az épület érdekességét a szervertermek hűtéséhez alkalmazott rendszer jelenti.

Eagle Mountain még magyar szemmel nézve sem tűnik nagyvárosnak, amerikai léptékben pedig kifejezetten nyugodt település a maga 23 ezer lakosával. De sok (száz)milliónyi ember virtuális lakhelye lesz, itt épül fel ugyanis a Facebook 13. adatközpontja, melyről már egy koncepciófotó is készült.

© Facebook

A többi új építésű szervercenterhez hasonlóan az új komplexum működtetéséhez is 100 százalékban tiszta, megújuló energiaforrásokat használnak majd fel. Abban, hogy minél környezetbarátabb módon tudjanak működni, nagy szerepet játszik, hogy spórolnak is, ahol tudnak.

Ott van például a Nortek Air Solutions által fejlesztett StatePoint Liquid Cooling (SPLC) folyadékhűtő rendszer, melyben vizet használnak a levegő hűtéséhez. A hideg víz a két anyag között lévő membránelválasztó rétegen keresztül párolog, ezzel járul hozzá a szervertermekben ideális hőmérsékleti viszonyok fenntartásához. A membrán azért is fontos, hogy megakadályozza a víz szennyeződését (a levegőből). Ennek köszönhetően a rendszerben keringő folyadék tiszta marad, ezáltal minimális gondozást igényel az infrastruktúra.

© Nortek Air Solutions

A vállalat reményei szerint az SPLC által melegben 20 százalékkal, hűvösebb időben/területeken 90 százalékkal kevesebb vízre lesz szükségük az épület hűvösen tartásához. Ez a Facebook számításai szerint összességében 75 százalékkal alacsonyabb vízfelhasználást jelent majd, mint amennyit a mai technológiákkal hűtött adatközpontok tipikusan elhasználnak.

Az Eagle Mountan-béli Facebook-komplexum építésébe még júniusban belevágnak. A több mint 90 ezer négyzetméteres területre épített központban három-négy tucat főállású munkavállaló dolgozik majd, miután – a vállalat tervei szerint 2020-ban – beüzemelik az adatközpontot. De már idén is mutatkozik Mark Zuckerberg számára némi átadnivaló: a New Mexico államban található Los Lunas-béli adatközpontot bővítésébe tavaly vágtak bele, és az 500 millió dolláros beruházás eredményeként elkészülő második épületet az idei év második felében nyithatják meg.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.