Elemzés   A rovat támogatója a MET Csoport

Az OPEC döntés megfordíthatja az olajárak emelkedő trendjét?

NRGreport | 2018.06.08. 12:41

Az OPEC és a vele szövetséges nem-OPEC termelők június 22-én Bécsben ismét asztalhoz ülnek, hogy döntsenek a jelenlegi kvóták változtatásáról. A hírek szerint a kartell hajlandó 1 millió hordóval növelni a napi termelést, amit támogat Oroszország is. A véleményem szerint ez elegendő lesz a mostani áremelkedés pár hónapos megfékezésére, de az alapvető emelkedő trendet csak egy globális recesszió tudná meggátolni.

Az OPEC és a nem-OPEC termelők példanélküli együttműködése jelesre vizsgázott az elmúlt másfél évben, hiszen valóban sikerült a készleteket lejjebb szorítani. Az IEA májusi jelentése szerint az OECD kereskedelmi készletei 2.819 millió hordóra estek, ami 1 millió hordóval alatta van az ötéves átlagnak, ami a kartell fő célkítűzése volt. Ez persze részben Venezuela csődjének is köszönhető, de az is tény, hogy a főbb OPEC termelők és Oroszország is betartotta az ígéreteket. A nyomás azonban erős az OPEC-en, hogy a hirtelen megemelkedett olajár – és a vele párhuzamosan erősödő olaj – hatását tompítsák. A brazil kamionosok sztrájkja vagy az indiai szállítók tiltakozása mind azt mutatja, hogy a világ nem készült fel ilyen mértékű olajáremelkedésre. Az OPEC számára a kereslet zuhanása pedig végzetes lehet.

Emiatt is jó esély van arra, hogy a kiszivárgott 1 millió hordóval emelje a kvótát a kartell. A kérdés, hogy ez vajon megtöri-e az olajárak emelkedő trendjét.

Szerint ez nem fog törést hozni. Egyrészt látni kell, hogy az OPEC már most is 700 ezer hordóval a kvóta alatt termel köszönhetően Venezuela nehézségeinek. Ehhez még hozzájárul az Irán elleni szankció és gyakorlatilag ott vagyunk a kvóták emelésével, ahová az OPEC eredetileg is csökkentette a termelését.

Másrészt a kulcs a keresleti oldal. Az olaj kereslete már negyedik éve az elmúlt tíz év átlaga felett nőtt és ez 2018-ra sem változik. Bár az IEA némileg visszavette keresleti előrejelzését 1,5 millió hordó/napról 1,4 millióra, ez továbbra is bikapiac. Egyedül egy globális recesszió fékezheti meg a keresletet. Ezért az olajbulloknak nem is az OPEC döntését kell figyelni leginkább, hanem a GDP számokat vagy a kereskedelmi háborúról szóló híreket.

A világ olajfogyasztása (millió hordó/nap)
Forrás: IEA

A globális olajkereslet éves változása (millió hordó/nap)
Forrás: IEA

 

  NRGreport
Címkék
#IEA   #olaj   #olajár   #OPEC+  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.