Fenntarthatóság

Elektromos autók miatt fektetnek a megújulókba az olajcégek

NRGreport | 2018.06.08. 13:50

Kezd felpörögni az olajvállalatok megtelepedése a megújuló energiák szektorában, de még mindig az árbevételük és éves akvizícióik töredékét költik ilyen cégekre. A megújulók nyereségessége azonban kihagyhatatlan üzleti lehetőség, s az elektromos autók térnyerése is rákényszeríti őket, hogy ilyen irányban invesztáljanak.

A Bloomberg New Energy Finance megnézte, mennyire mozdulnak el e vállalatok a fosszilis energiahordozóktól a megújulók felé. A hangsúlyok persze még nem tolódtak el a zöld energia felé, de a társadalmi és a részvényesi nyomás nagy e vállalatokon, hogy diverzifikálják portfóliójukat, s a megújulók növekvő nyereségessége is erre ösztönzi őket.

2015-ben még 21, 2016-ban már 44 ügyletet kötöttek a zöld energiák szférájában, vagyis megduplázták az ügyletek számát. Ez magában foglalja a cégakvizíciót, a részesedés szerzését, s a kockázati tőkésként történő korai finanszírozást is.

elektromos autó töltőn

Fotó: Wikipedia

Szolár és szél

Az elmúlt 15 évben e fosszilis cégek 428 ügylet keretében 6,2 milliárd dollártért szereztek részesedéseket tiszta energiás cégekben. Együttesen. Ez persze eltörpül az egyes cégek éves árbevételük mellett, hiszen egy ExxonMobil 2017-ben 237,1 milliárd dollárnyi forgalmat generált, a BP 240,2 milliárd dollárt. De a tőkeallokáció tekintetében is kicsi ez a 15 éves összeg, hiszen a Shell például idén 25 milliárd dollárt fordít akvizíciókra.

A Bloomberg szerint 2016-ban 290 milliárd dollár áramolhatott új befektetésként a megújuló energiás startupokba. Az olajcégek legnagyobb számban a napenergiás cégekben szálltak be, utána jön a sorban a szélenergia. Növekszik érdeklődésük a tengeri szélkerék-parkok iránt is, ami szinergiát nyújt, mert az olajcégek nagy know how-val rendelkeznek a tengeri infrastruktúrák létesítésében és működtetésében.

A tengeri szénenergiaerőművek igénylik a legtöbb befektetést, de általában ezek a legnagyobb nyereségességű beruházások is a zöld energiaszektorban. Csökkent a fosszilis nagyvállalatok befektetési kedve a bioetanol iránt, olyannyira, hogy 2017-ben egy ilyen fektetést sem eszközöltek a Big Oil márkanevei. Akkor voltak leginkább érdekeltek a benzin és a gázolaj kiváltásában, amikor a kőolaj világpiaci ára a csúcson volt, 100-110 dollár körül mozgott. Az elmúlt években viszont jelentősen esett az olaj árfolyama.

Elektromos autók

Európa második legnagyobb olajcége, a Total SA volt a legaktívabb cégvásárló és befektető. Amerikai cégekbe például kockázati befektetőként is beszáll. Az olajvállalatok természetesen arra is készülnek már, hogy benzinkútjaiknál egyre több elektromos autó tankol majd. Befektetéseik e téren leginkább az energiatárolásban utazó cégeket célozza meg. A Shell nemrég megvette a NewMotiont, mely elektromos autók töltőállomáshálózatát üzemelteti.

 

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.