Hír

Harag és a bizalom lerombolása – Trump a G7-csúcson is hozta a formát

NRGreport | 2018.06.11. 09:11

Donald Trump, az Egyesült Államok elnökének a klímaváltozás, a klímavédelem és az energiapolitika ügyében tanúsított mereven elutasító álláspontja tovább távolította országát elvileg legszorosabb szövetségeseitől a hétvégi G7 csúcson. Trump egyszerűen kihagyta a globális felmelegedésről szóló formális megbeszélést a csúcstalálkozón, az Egyesült Államok pedig a találkozó után kiadott közös közleményhez sem csatlakozott, amelyben a világ másik hat vezető állama megerősítette elköteleződését a Párizsi Klímaegyezmény iránt. 

Trump egyszerűen kihagyta a globális felmelegedésről szóló formális megbeszélést a csúcstalálkozón, az Egyesült Államok pedig a találkozó után kiadott közös közleményhez sem csatlakozott, amelyben a világ másik hat vezető állama megerősítette elköteleződését a Párizsi Klímaegyezmény iránt. A lépés akár következetesnek is nevezhető azután, hogy az elnök körülbelül egy éve közölte, kilépteti országát a megállapodásból.

A klímaváltozásról szóló diskurzusban való részvétel helyett az Egyesült Államok egyoldalúan a fosszilis energiahordozók mellett érvelt, a közös közleménytől pedig Trump Twitter-üzenetben határolódott el. Ezután Németország és Franciaország közölte, ők és az Európai Uniós a közlemény mellett foglalnak állást.

German Chancellor Angela Merkel, French President Emmanuel Macron and other leaders agreed to several climate commitments at the G7 summit in Canada. Credit: Steffen Seibert/Government of Germany

Fotó: Steffen Seibert/Government of Germany

Legyünk komolyak és méltók a népünkhöz; a nemzetközi együttműködést nem lehet dühvel és visszavágó megjegyzésekkel diktálni – fogalmazott a francia elnöki iroda.

Az amerikai küldöttség a klímamegállapodás mellett az iráni atomalku témájában is hasonló attitűdöt mutatott Heiko Maas, Németország külügyminiszterének szavai szerint. A bizalmat másodpercek alatt le lehet rombolni egy 280 karakteres Twitter-üzenettel – mondta.

A globális felmelegedés kapcsán a közleményben Kanada, Franciaország, Németország, Olaszország, Japán és az Egyesült Királyság különösen légkör és vizek szennyezésének csökkentése, az innováció ösztönzése, az alkalmazkodóképesség fokozása, a rugalmasság erősítése és finanszírozása, a sebezhetőség csökkentése, illetve a finanszírozási megoldások széles körének biztosítása mellett tettek hitet, együttműködést ígérve a helyi kormányokkal, vállalkozásokkal és közvéleménnyel. A közlemény szerint a konkrét témák között egyebek mellett a szén-dioxid-kereskedelem, illetve konkrét óceánvédelmi intézkedések is a fókuszban voltak.

Mindezzel szemben az USA tárgyalói saját bekezdéseket írtak klímaügyben, amely szerint "az Egyesült Államok szoros együttműködésre törekszik más országokkal annak érdekében, hogy segítse nekik a fosszilis tüzelőanyagok hozzáférését, valamint tisztább és hatékonyabb módon való felhasználását."

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.