Elemzés   A rovat támogatója a MET Csoport

Napenergia: Kína egyetlen mozdulattal lefagyasztotta a piacot

NRGreport | 2018.06.11. 10:46

Visszavetheti a globális naperőmű telepítéseket és a napenergia ipart Kína lépése, amellyel az idei évre felfüggesztette újabb, közüzemi naperőmű-beruházások támogatását. Ez pedig rossz hír a napelemek, vagyis az úgynevezett fotovoltaikus panelek és a naperőművek egyéb alkatrészeinek gyártói számára. A hatalmas kínai belföldi kereslet globális piacról történő kivonása miatt jelentős kínálati többlet alakulhat ki, ami kedvezőtlenül hathat a napenergia iparban aktív vállalatok részvényárfolyamaira is – figyelmeztet a Goldman Sachs. 

Az iparág a piaci ciklikusságot követve bőséges kínálatot épített fel az elmúlt időszakban, a kínai intézkedés pedig alkalmas arra, hogy a piacot a hanyatló ciklusba taszítsa. A fotovoltaikus paneleket és egyéb alkatrészeket vásárló és telepítő befektetők számára ugyanakkor ez jó hír lehet, mert a panelek árának jelentős, akár több tíz százalékos csökkenését is eredményezheti – mondta Szolnoki Ádám, a MANAP magyar napelemes iparági egyesület elnöke a Portfolio tegnapi Clean Energy & Disruptive Trends Summit 2018 című konferenciáján.

Kína az előző héten döntött úgy, hogy felfüggeszti a nagyméretű naperőművek támogatásait 2018 további hónapjaira, az erőműveket pedig kötelezte arra, hogy áraikat kompetitív aukciókon való részvétellel határozzák meg.

A fotovoltaikus panelek és egyéb naperőmű-alkatrészek kínai piaca 40 százalékkal eshet vissza a lépés hatására a Goldman Sachs szerint, márpedig a kínai a globális piac mintegy felét teszi ki. Az iparágra nehezedő nyomást fokozza, hogy más nagy országokban is lassulhat a napenergia termelése, így például Japánban, Indiában és az Egyesült Államokban, ahol Donald Trump elnök vetett ki importtarifákat a behozott fotovoltaikus panelekre. 

Az idei globális naperőművi kapacitás telepítések ezért 24 százalékkal maradhatnak el a tavalyitól a Goldman várakozása szerint. Mindeközben a teljes ellátási láncot tekintve 12-32 százalékos kínálatnövekedést valószínűsít, amelyből a napelem-cellák kínálata 24-32 százalékkal bővülhet.

Mindezt figyelembe véve a bank jelentősen rontotta a gyártók kilátásait. A tavalyi bevételei 37 százalékát a kínai piacon realizáló JinkoSolar tizenkét havi célárát 15 dollárról 10 dollárra vágta vissza. Az árfolyam csütörtökön 3,4 százalékkal gyengült. 

Napenergia: Kína egyetlen mozdulattal lefagyasztotta a piacot

A First Solar célárát 75 dollárról 48 dollárra mérsékelte a Goldman, aminek hatására a papír 5,5 százalékot veszített árfolyamából csütörtökön. 

Napenergia: Kína egyetlen mozdulattal lefagyasztotta a piacot

A Canadian Solar semleges vételi besorolása ugyan maradt, de a célár itt is jócskán, 18 dollárról 13 dollárra csökkent. 

Napenergia: Kína egyetlen mozdulattal lefagyasztotta a piacot

A kínai intézkedés, illetve az ennek eredményeképpen várható alacsonyabb alkatrészárak ugyanakkor értelemszerűen kedvező befolyást gyakorolhatnak a napenergiát termelő és értékesítő vállalatok árfolyamaira, így az ilyen tevékenységet folytató Sunrun és Vivint Solar papírjait a bank vételre ajánlja.

 

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.