Fenntarthatóság

IKEA: nem árul több egyszerhasználatos műanyagot

NRGreport | 2018.06.12. 13:51

Az IKEA a napokban bejelentette, hogy 2020-ra minden áruházából és étterméből kitiltja az egyszer használatos műanyagokat – írja a CNN Money.

Az üvegházhatású gázok kibocsátása mellett legalább akkora probléma, hogy lassan belefulladunk a műanyagszemétbe. Ám míg előbbiről rendszeresen hallani, a tengerekben úszó szemétszigetekről szóló hírek és a műanyag okozta problémák csak az elmúlt hónapokban jutottak el a közvéleményig. Szerencsére azonban úgy tűnik, gyorsabb lesz rá a válasz, mint a légszennyezésre.

Május végén például kiderült, a teljes EU-ban betiltanák a műanyag fültisztító pálcikát, a szívószálat és a műanyag evőeszközöket, világszerte pedig már több mint 60 ország tesz már intézkedéseket a műanyaghulladékok egyre súlyosbodó problémájának kezelése érdekében. Most pedig egy világcég állt be a műanyagot ignorálók sorába.

CNN Money beszámolója szerint az IKEA a napokban elkötelezte magát amellett, hogy 2020-ra minden áruházából és étterméből kitiltsa az egyszer használatos műanyagokat. Mindez azt jelenti, hogy beszünteti a műanyag szívószálak, tányérok, poharak, hűtőzacskók, műanyaggal bevont papírtányérok és poharak, illetve szívószálak árusítását. Emellett az éttermekből is eltűnnek a szívószálak, műanyag poharak és minden más, egyszer használatos műanyag eszköz.

Az IKEA szerint mindez egy nagyobb stratégia része, amelyben 2030-ra szeretne egy élhetőbb bolygót teremteni. A cég közlése szerint 2020-ra 100 százalékban megújuló energiaforrásból dolgozna, és a termékeiben csak megújuló és újrahasznosított anyagokat használna fel. Azt is szeretné, hogy a házhozszállításban szintén nulla legyen a levegőterhelés szintje 2025-ig.

Fotó: © IKEA

Az IKEA eddig 1,7 milliárd eurót (mintegy 534,6 milliárd forint) fektetett a megújuló energiába. A jövőben 416 szélturbinát építene, eddig pedig már több mint 750 ezer napelemet telepített a saját áruházaira.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.