Hír

Megállapodhat egymással Egyiptom és Etiópia a vitás vízerőműről

NRGreport | 2018.06.12. 11:02

Egyiptom és Etiópia megállapodott vasárnap abban, hogy rendezik vitáikat az utóbbi által a Níluson megépítendő vízi erőművel kapcsolatban. Kairó ugyanis attól tart, hogy a létesítmény veszélyeztetni fogja Egyiptom vízellátását  – írja az MTI.

A 4,8 milliárd dolláros tervről négy év óta folytatott tárgyalásokon hónapok óta nem volt elmozdulás. Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök és Abij Ahmed Ali etióp kormányfő azonban közös vasárnapi kairói sajtótájékoztatójukon áttörést jelentett be az ügyben.

Az etióp kormányfő fogadkozott, hogy országa nem fogja csökkenteni Egyiptom részesedését a folyó vizéből. Az egyiptomi elnök pedig hangsúlyozta, hogy a két ország a megállapodás véglegesítésén dolgozik, és az egyszerre lesz hivatott biztosítani Egyiptomnak a méltányos részesedést a Nílus vízéből, és Etiópia fejlődését.

Fattah al-Sisi Abij Ahmed Ali és Abdel-Fattáh esz-Szíszi

Fattah al-Sisi Abij Ahmed Ali és Abdel-Fattáh esz-Szíszi

Fotó: Handout / AFP

Egyiptom eddig attól tartott, hogy a gát miatt kevesebb víztömeg jut majd neki, miközben a Nílus vize adja a közel 100 millió lakosú ország szinte összes édesvízkészletét. A hasonló lakosságszámú Etiópia azt állítja, hogy a gát megépítése elengedhetetlen gazdasága fejlesztéséhez. A vízerőmű 63 százalékban kész van, és Etiópia azt reméli, hogy ha elkészül, akkor ennek révén Afrika fő energiaközpontjává válik az ország. A fő nézeteltérés abból adódott, hogy a vízerőmű gátja milyen gyorsan fog megtelni, és addig Egyiptom mennyi vizet lesz kénytelen nélkülözni.

A több évtizeddel ezelőtt született megállapodások értelmében a Nílus vizének legnagyobb része Egyiptomnak jutott, amit a Nílus-medence többi országa – Etiópia és Szudán – nem tartott igazságosnak. De a korábbi egyiptomi elnökök mindig azzal fenyegetőztek, hogy ha bármelyik ország gátat próbálna építeni a folyón, akkor azt katonai erővel megakadályozná. Szíszi azonban kizárta ez utóbbit.​

címlapfotó: thecairoview.com

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.