Hír

15 000 000 Celsius-fokot mértek a fúziós erőmű belsejében, ami 2030-ra adhat energiát

NRGreport | 2018.06.13. 12:15

A brit Tokamak Energy szakemberei a szokásosnál jóval kisebb rekatort építettek, aminek belsejében a Nap magjánál is magasabb hőmérsékletet állítottak elő.

Miközben az atomerőművek szép lassan elavulttá válnak, a helyüket pedig az egyre olcsóbb (és nem mellesleg környezetbarát) napenergia és szélenergia veszi át, a kutatók egy másik megoldáson is régóta dolgoznak. Ez a sci-fikből (és persze a tudományos hírekből) ismert fúziós erőmű, ami annyi energiát termelne, amivel rengeteg problémát megoldana a világban. Bár a végleges megoldásra egyelőre várni kell, egy újabb lépéssel kerültünk közelebb hozzá.

Az IFLScience beszámolója szerint egy brit magáncég, a Tokamak Energy a napokban jelentette be, az ST40 névre keresztelt nukleáris fúziós reaktorokkal képesek voltak 15 millió (!) Celsius-fokos hőmérsékletet elérni a készülék belsejében. Ez magasabb hőmérséklet jelent, mint ami a Nap magjában van, ami 13,59 millió Celsius-fok.

Forrás: © Tokamak Energy

Az ST40 különlegessége, hogy jóval kisebb, mint a "versenytársak" reaktorai. Összességében akkora, mint egy autó, holott más fúziós reaktorok ház vagy épp futballpálya nagyságúak. A szakemberek a Napénál is magasabb hőfokot egy speciális eljárással érték el, amelynek köszönhetően a reaktorban lévő plazma által gerjesztett mágneses mezők "összeragadnak".

A cég következő célja, hogy a reaktorban lévő plazmát magas hőmérsékletű szupravezető mágnesekkel irányítsa, így nyerve ki a folyamatból az energiát. A Tokamak Energy végső célja, hogy elérje a 100 millió Celsius-fokos hőmérsékletet, 2025-re elkészüljön az első ipari méretű erőmű, 2030-tól pedig már energiát is tudjon termelni. Korábban a Massachusettsi Műszaki Egyetem kutatói is hasonló céldátumot tűztek ki, igaz, ők ezt eléggé optimista jóslatnak tartják.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.