NRGreport
Menü

Közgazdasági szemlélet a gázpiacon – olyan ez, mint megtalálni a legolcsóbb repjegyet

Interjú | NRGreport | 2018-06-14 11:09

Nemrég a magyarországi MET Csoport tulajdonosváltásáról cikkezett a magyar sajtó. Nem kis célt tűzött ki maga elé a cégcsoport, a konszolidálódó európai energiapiac vezető energiavállalatává kíván válni. Többek között a MET sikereinek kulcsáról, a vállalat további növekedési lehetőségeiről, valamint az energiapiac átalakulásáról és tendenciáiról beszélt Szabó Gergely, a MET Magyarország Zrt. vezérigazgatója az Inforádióban.

Az európai energiapiac fokozatos harmonizációjának köszönhetően nem az számít, honnan érkezik a szakértő, csak a szakértelem megléte a lényeges. Így lehetséges az, hogy a magyar alapítású MET Csoport az európai földgázpiac élvonalába kerülhetett annak ellenére, hogy Magyarország alapvetően nem tekinthető gázipari nagyhatalomnak. Szabó Gergely szerint a MET sikerének másik kulcsa, hogy a cég vezetői pénzügyi szemmel közelítik meg az iparágat: „Annak idején, amikor elindultunk, ez egy nagyon tradicionális iparág volt, rengeteg műszaki beállítottságú menedzserrel, akik egészen másként értelmezték a piaci viszonyokat, mint mi, akik elsősorban közgazdasági háttérrel rendelkeztünk. Amíg mindenki kapacitásokról vagy ellátásbiztonságról, addig mi a reálopciók monetizálásáról beszéltünk.”

Mindez nem olyan bonyolult, mint amilyennek első hallásra tűnik. Olyan ez, mint megtalálni a legolcsóbb repülőjegyet, fejti ki Szabó: „Ha valaki utazási szolgáltatásokat nyújt, és különböző desztinációkra repülőjegyeket foglal, azt nézi, hogyan lehetne ennek a legolcsóbb verzióját kihozni. Mindenféle járatokat befoglalunk és attól függően, hogy hogyan változnak az árak, néhány ajánlatot lehívunk, néhányat meg nem.”

Szabó Gergely szerint a sok lábon állás is fontos alapja az elért sikereknek és a folyamatos fejlődésnek, így földrajzi kiterjedtségét és az eszköz portfólióját tekintve is sokszínű a MET Csoport. A kezdetekben kereskedőcégként működő MET mára gázzal, árammal, olajtermékekkel, LNG-vel, energiatermeléssel, megújuló energiával is foglalkozik. A MET szerint a jövő a nagy nemzetközi integrált energiavállalatoké - „nagyon jól mutatják ezt a fogyasztói trendek is, ha van egy gázfogyasztásom és van egy áramfogyasztásom, akkor miért kellene ezt külön cégektől vennem? Azt gondoljuk, hogy a jelenlegi struktúra a legalkalmasabb arra, hogy komoly nemzetközi tőkebefektetőket tudjunk majd a MET-sztori részévé tenni.” – mondta Szabó Gergely.

A folyamatos fejlődést mutatja az is, hogy a MET megalakulása óta a teljes csoport bevételéhez képest fokozatosan csökken, jelenleg 8% a magyarországi árbevétel. Az elmúlt években a magyarországi pozíció erősödése mellett a cégcsoport folyamatosan bővült a régió más országaiban is, ezért a teljes árbevétel minden új piacra lépéskor aprózódik. A 15 leányvállalattal 30 országban működő MET Csoport további építkezést tervez. 2017 decemberében jelentették be, hogy részvény-adásvételi megállapodást írtak alá az olasz ENI-vel, és jelenleg is folynak az egyeztetések a Tigáz gázelosztó cégének átvételéről.

NRGreport | Forrás: Inforádió