Fenntarthatóság

Az erőműveken a MEKH szeme

NRGreport | 2018.06.18. 11:53

A kis­ig­mán­di után újra szél- és más erőműveket is ellenőrizhet az idén az energiahivatal. A cél az, hogy a létesítmények minél jobban betartsák a saját maguk által vállalt termelésütemezést, és a jogszabályok szerint működjenek.

Az idén további erőműveknél kopogtathat a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH), miután nemrég már megvizsgálta az Iberdrola Renovables Magyarország Kft. kis­igmándi szélerőműparkját – tudta meg a Világgazdaság. Lapunk arról érdeklődött a MEKH-nél, hogy mi lett a kisigmándi vizsgálat eredménye, várhatók-e további szél- vagy naperőmű-ellenőrzések, illetve mi szükség van a menetrendtartás (előzetesen, adott mennyiségben és ütemezéssel vállalt termelés) hivatal általi ellenőrzésére, amikor az attól való eltérést amúgy is borsos tarifákkal bünteti a rendszerirányító Mavir Zrt.

Fotó: MTI

"A MEKH folyamatosan figyelemmel kíséri a szektor működését, és szükség esetén újabb helyszíni, illetve adatszolgáltatással egybekötött ellenőrzéseket fog lefolytatni a megújuló, illetve a hagyományos alapon működő erőműveknél egyaránt" – válaszolta a konkrét vizsgálat részleteiről nem tájékoztatva a hivatal, ahol hangsúlyozták: folyamatosan ellenőrzik az engedélyesek jogszabályoknak megfelelő működését, ennek része évente a célzott ellenőrzés.

Az idén kiemelt figyelmet kapnak a termelői engedélyesek (erőművek). A szélerőművek esetében a fókusz az engedélyben foglalt előírások betartásán és azon van, hogy adatszolgáltatásuk alapján a társaságok megfelelnek-e a kötelező átvételen belüli (KÁT) értékesítés jogszabályi előírásainak.

A menetrendtartást pedig – önálló szabályozó szervként – azért vizsgálja folyamatosan a MEKH, hogy megtudja, az arra vonatkozó szabályozás kellően ösztönzi-e a termelőket a minél pontosabb menetrendadásra.

E szabályokat a megújuló energiaforrásból vagy hulladékból nyert energiával termelt villamos energia, valamint a kapcsoltan termelt villamos energia kötelező átvételéről és átvételi áráról készült kormányrendelet írja elő.

Eszerint a KÁT-termelő köteles a hónap minden napjára menetrendet adni. Ha ezt egyáltalán nem, vagy nem az áramellátási szabályzatok szerint, vagy késedelmesen adja meg, akkor az adott napi értékesítés minden kilowattórája után 7 forint szabályozási pótdíjat köteles fizetni. Ha a szélerőmű, a naperőmű vagy az 5 megawattosnál kisebb névleges teljesítőképességű vízerőmű által ténylegesen eladott áram mennyisége +/–50 százaléknál jobban eltér az utolsó érvényes menetrend szerint az adott napra összesített villamosenergia-mennyiségtől, akkor a KÁT-termelő az 50 százalékos korlát feletti eltérés minden kilowattórájára 5 forint szabályozási pótdíjat köteles fizetni.

  NRGreport
Címkék
#ellenőrzés   #erőmű   #MEKH   #naperőmű   #szélenergia  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.