Vállalatok

Stratégiai megállapodást kötött Budapest és a Mol

NRGreport | 2018.06.18. 06:41

Stratégiai együttműködési megállapodást kötött a fővárosi önkormányzat és a Mol, a dokumentumot Tarlós István főpolgármester és Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója írta alá pénteken Budapesten. Tarlós István szerint a Mol és a főváros elsősorban a közlekedés és a környezeti problémák kezelésének területén tud majd együttműködni. 

Stratégiai együttműködési megállapodást kötött pénteken a fővárosi önkormányzat és a Mol-csoport, amelynek aláírása előtt Tarlós István kiemelte, hogy a Mol és a főváros elsősorban a közlekedés és a környezeti problémák kezelésének területén tud majd együttműködni. Tarlós István szerint a felek a tömegközlekedésben az elektromos buszok területén megfontolják majd, hogy milyen mértékű és volumenű együttműködésre képesek, továbbá a Mol és a főváros megfontolás tárgyává teszi egy nagy volumenű elektromosjármű-töltőállomásrendszer kialakíását is.

Tarlós István szerint Budapest energiahatékonyságát növelni kell, a főváros ezért a Mollal az energetika területén is együttműködést tervez, ehhez például az épületállomány energetikai felmérését és az energia fogyasztás optimalizálást el kell végezni, amelyet a főváros a Mol nélkül nagyon nehezen tudna megtenni. A főpolgármester mindemellett a jelentős feladatok között sorolta még a Mollal közösen elkészíteni kívánt, budapesti energiatermelési, használati és hasznosítási tervet is.

Hernádi Zsolt a megállapodást szövetségre lépésnek nevezte, amely szövetség keretében a Mol és a főváros együtt akarja jobbá tenni Budapestet, míg a környezeti terhelésről való közös gondolkodással összefüggésben arra is kitért, hogy a Mol autómegosztó hálózata, a Mol Limo háromszáz autója öt hónap alatt már 700 ezer kilométert futott.

Hernádi Zsolt azt is kiemelte, hogy a Mol Limo rendszerében ma 100 elektromos és 200 benzines személyautó fut Budapesten, és 2020 végéig az elektromosjármű-töltőállomáshálózat fejlesztésével le kívánják cserélni az állomány nagy részét elektromos autóra.

A Fővárosi Közgyűlés május 30-án 23 igen szavazattal, egy tartózkodás mellett hagyta jóvá a főváros és a Mol közötti megállapodást, amely értelmében az együttműködés legfontosabb területe a közlekedés, illetve az ahhoz kapcsolódó környezeti szempontok – mint a károsanyag-kibocsátás csökkentése vagy a levegőminőség javítása – lehető leghatékonyabb érvényre juttatása.

A dokumentum érinti a fenntartható közlekedésfejlesztés és a hatékonyabb energiafelhasználás, továbbá a gyalogos, a kerékpáros, valamint a közösségi közlekedés területén kialakítható együttműködési lehetőségeket. 

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.