Fenntarthatóság

Ismeretlen fotoszintézist találtak, a Földön kívüli élet kutatása is új irányt vehet

NRGreport | 2018.06.19. 15:01

Ha valaki a napihírekben ritkán felbukkanó cianobaktériumoknak szenteli a pályáját, nem biztos, hogy feltétlenül a Földön kívüli élet felfedezésében reménykedik. Bill Rutherford, az Imperial College London biokémikusa most mégis olyan eredményekre jutott, amire az idegen életformák megtalálásában reménykedők is felkaphatják a fejüket.

A közvetlen eredmény egy új, idáig ismeretlen fotoszintetizálási folyamat felfedezése a cianobaktériumoknál. A cianobaktériumok általában nem a legmagasabb csereértékű matricák a Lutra-albumokban, pedig elég fontos szerepet töltöttek be például a földi légkör kialakulásában. A növényekhez hasonlóan ugyanis a korábban inkább kékmoszat néven emlegetett baktériumtörzs oxigént szabadít fel a fotoszintézis során. Bár általában nedves környezetben élnek, az első megtelepedett élőlények egyikeként egészen szélsőséges viszonyok között is megtalálhatók: akár hőforrásokban, gleccsereken, homoktalajban vagy sziklákon is.

Cianobaktériumok mikroszkóp alattCianobaktériumok mikroszkóp alatt

Fotó: Bob Blaylock / Wikimedia Commons

A fotoszintézisről azonban idáig úgy gondolták, bizonyos határokon túl nem nagyon működhet, így pedig a fotoszintetizáló élőlényeknek is megvannak az átléphetetlen korlátaik. A mostani felfedezés ezeket a határokat tolja figyelemre méltóan kijjebb. Rutherford és csapata ugyanis a fotoszintézis egy idáig nem ismert fomráját írta le. A Földön a fotoszintetizáló növények és mikrobák az infravörös hullámok döntő részét visszaverik. Az felfedezés szerint azonban a cianobaktériumoknál az infraközeli tartománynál egy másik klorofil-típus lép akcióba. A növényeknél a vörös fényt lebontó, a zöld pigmentet biztosító klorofil-a-nak van kulccszerepe a fotoszintézisben, a mi kékmoszatainknál viszont az infratartománynál ez nem játszik szerepet, ellenben a klorofil-f lép működésbe. A kutatók ezt zárt térbe tett cianobaktériumokkal és infravörös LED-lámppákkal is tesztelték.

"A fotoszintézis egy, a vörös határon túli új formájának a felfedezése megváltoztatja azt, amit a fotoszintézis energiaszükségletéről idáig gondoltunk" – idézi az eredményről beszámoló Independent a Science-ben megjelent tanulmány egyik szerzőjét, Dr. Andrea Fantuzzit. Az eredmény új irányokat adhat a földönkívüli élet kutatásának is, hiszen az élet komplex formáihoz ezek szerint más fénytartomány is megfelelő lehet, de akár a különösen ellenálló növények kialakításában is hasznosítható az eredmény.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.