Fenntarthatóság

Rengeteg szenet termelnek a mélytengeri mikroorganizmusok

NRGreport | 2018.06.20. 14:59

A világszerte előforduló mélytengeri hidrotermális kürtőknél élő mikroorganizmusok közösségei több mint 4000 tonnányi szerves szenet képesek termelni naponta – becsülték meg a kutatók az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) megjelent új tanulmányukban.

A massachusettsi Woods Hole-i Óceánkutató Intézet (WHOI) szerint az eredmények azt mutatják, hogy ezek a mikrobaalapú ökoszisztémák az óceánok legproduktívabbjai közé tartoznak, és fontos szerepet játszanak a táplálékláncban náluk feljebb álló teremtmények életében.

Megállapítottuk, hogy a hidrotermális kürtőknél, a tengerfenék alatt élő mikrobaközösségek hasonló mennyiségű szenet tudnak termelni, mint a tengerfenék felett élő, jól ismert állati közösségek, például a csőférgek, amik olyan produktívak, mint az esőerdőbeli ökoszisztémák. Az a jelentős mennyiségű szerves szén, amit ezek az organizmusok napi szinten képesek megtermelni, fontos táplálék- és energiaforrást jelent a többi élőlénynek a mélytengeri környezetben, ahol általában jóval kevesebb szén áll a rendelkezésre

– mondta Stefan Sievert, a WHOI mikrobiológusa, aki a tanulmány egyik vezető szerzője volt.

A kürtőknél élő mikrobák az élethez kemoszintézissel nyernek energiát: a sötét mélységben az élőlények nem hagyatkozhatnak a Nap fényenergiájára, csak kémiai energia áll rendelkezésükre, hogy szénhidrátjaikat és más, létfontosságú anyagaikat felépítsék.

Sievert szerint a megfigyelt mikrobák populációinak egy része pár óra alatt megkétszereződött, ami rendkívül aktív, tengerfenék alatti bioszférára utal a mélytengeri kürtőknél.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.