Hír

A mesterséges intelligencia néha már képes megjósolni, mi fog történni pár perc múlva

NRGreport | 2018.06.21. 15:04

A Bonni Egyetem kutatói olyan rendszert fejlesztettek, ami először megfigyeli az emberek által végzett tevékenységet, majd egy következő akalommal megjósolja, mi lesz a következő lépésük.

Bár a jövőt olyan szinten megjósolni képes technológia, mint amilyet a Különvélemény című filmben láthattunk, egyelőre nem áll rendelkezésre, bizonyos értelemben jövőt jósló programot már így is használunk a hétköznapokban. Elég csak a mobilon használt prediktív szövegbevitelre gondolni, amikor a készülék megpróbálja kitalálni, milyen szót akarunk leírni – ezzel gyorsítva fel a gépelést. A német Bonni Egyetem kutatóinak új fejlesztése azonban már jóval közelebb áll ahhoz, amit a jövő jóslásának hívhatunk.

ScienceAlert beszámolója szerint a szakemberek olyan rendszert fejlesztettek, amely képes percekkel előre megjósolni az emberi viselkedést. A kutatók arra voltak kíváncsiak, képes lesz-e a soron következő cselekvéseket felsorolni a gép akár öt perccel előre is akkor, ha egy folyamatnak csupán az első néhány lépését ismeri.

A konkrét esetben arra voltak kíváncsiak, a rendszer képes-e kitalálni egy séf soron következő lépéseit azáltal, hogy előtte számos videót "megnézettek" a géppel, amelyekben reggelit vagy salátát készítettek az emberek.

Ezek után a programnak mutattak egy új videót, amiben egy másik személy ugyanazt az ételt készíti el.

A kutatók kétféle módon próbálták meghatároztatni a mesterséges intelligenciával, hogy melyik lépés után mi következik. Egyrészt megpróbálja meghatározni a jövőben a tevékenységet, és azt, hogy mikor következik be ismét, másrészt pedig egy mátrix segítségével látolgatta a következő lépések valószínűségét. A találatok alapján minél közelebbi időre kellett előrejelezni egy lépést, annál pontosabb volt a rendszer. A csapatot vezető Jürgen Gall szerint a közeli történéseket illetően több mint 40 százalékos volt a találati arány.

A mátrixos meghatározás valamelyest pontosabbnak bizonyult, ha csak a következő 20 másodperc történéseit kellett kitalálni, a 40 másodperces jóslás esetében viszont már egyformának bizonyult a két módszer.

A szakemberek szerint mindez egy amolyan kezdőlépés egy hosszabb úton. Jó alap lehet ahhoz, hogy később a gépek valóban képesek legyenek pontosan megjósolni bizonyos történéseket. Attól azonban egy darabig még biztosan nem kell félni, hogy minden gondolatunkat kitalálja a rendszer. A szakemberek a fejlesztést egy olyan rendszerben próbálták ki – ebben az esetben a főzés –, amelynek lépései meglehetősen kötöttek, vagyis könnyebben kitalálhatók, mintha egy jóval szabadabb eseményrendszerről kellene előzetesen jósolniuk.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.