Hír

Ellátásbiztonság és szolidaritás

NRGreport | 2018.06.21. 06:31

Idén, június 14-én és 15-én a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal adott otthont a hetedik alkalommal megrendezett Eastern Partnership Workshop konferenciasorozatnak, melynek fő témái az ellátásbiztonság és a szolidaritás voltak.

A szolidaritás és a térségi együttműködés alapvető szerepet játszanak a jövő energiahálózatainak tervezésében. Az Eastern Partnership Workshop keretében a résztvevők folyamatosan monitorozzák a térség biztonságos energiaellátása szempontjából releváns kockázati tényezőket. A potenciális válsághelyzetek – szokatlan időjárási viszonyok, ipari katasztrófák, hibrid veszélyhelyzetek vagy a globális politikai színtér változásai – feltérképezésével és a közös cselekvési tervek kidolgozásával a tagországok rugalmasabban képesek tervezni és üzemeltetni energiahálózataikat

A budapesti workshopon a magyar szakemberek mellett az azeri, a moldáv, a grúz, az ukrán és a fehérorosz hatóságok képviselői ismertették az ellátásbiztonsággal és a közös cselekvéssel kapcsolatos elképzeléseiket. A résztvevők felmérték a szolidaritási rendszerek jelenlegi állapotát és javaslatokat tettek azokra a lehetséges intézkedésekre, amelyeket az energiaellátás biztonsága érdekében szükséges megtenni.

Nyitóbeszédében dr. Nyikos Attila, a MEKH nemzetközi kapcsolatokért felelős elnökhelyettese köszönetet mondott az Európai Energiaszabályozók Tanácsának (CEER) és az Európai Bizottságnak a workshop munkájának támogatásáért, és kiemelte, hogy a biztonságos energiaellátás Magyarország szempontjából a jövőben is kulcsfontosságú kérdés.
 
A MEKH elnökhelyettese hangsúlyozta, hogy a Hivatal Energiaszabályozók Regionális Egyesületében (ERRA) betöltött szerepe és a keleti partnerországokkal ápolt kiemelten jó viszonya biztos alapot jelentenek az eredményes közös munkához, melynek célja a válságkezelő és szolidaritási rendszerek megerősítése, valamint az ellátás- és energiabiztonság megteremtése.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.