Fenntarthatóság

Kincset ér Európa legmodernebb hulladékfeldolgozója

NRGreport | 2018.06.21. 05:22

A szlovén fővárosban található RCERO Európa legmodernebb és egyik legnagyobb hulladékfeldolgozó üzeme. 58 település hulladékát szállítják oda – írja az Euronews.

"Editának hívnak, egyetemista vagyok, Ljubljanában élek. Tíz éve válogatom szét a hulladékot. Amióta megnyitották a hulladékfeldolgozót, sok minden megváltozott az életemben. Gyakran dolgozom ott."

Forrás: euronews.

170 ezer tonna hulladékot dolgoznak fel itt évente (ebből 20 ezer tonna szelektíven gyűjtött), biológiailag lebomló és más anyagokat is. 98 százalékukat újrahasznosítják: tárgyakká, komposzttá vagy üzemanyaggá. A projektet az Európai Kohéziós Politika támogatja.

Edita Sabic havonta négyszer dolgozik itt idegenvezetőként. Bemutatja a feldolgozót a látogatóknak, akik nemcsak Európából, hanem a Közel-Keletről és Észak-Afrikából is érkeznek.

"Eleinte az emberek azt gondolták, miért kellene szétválasztanunk a hulladékot? Ez nem a mi dolgunk. Nem fizetnek érte, mi fizetünk a szolgáltatásokért. Aztán egy-két év múltán az emberek megbarátkoztak a gondolattal, és mára ez természetessé vált. Amikor kimennek, és látják, hogy valaki nem válogatja külön a szemetet, nagyon furcsának találják."

Forrás: euronews.

A hulladékközpont ingyenes komposztot termel a város zöld területeinek fenntartásához. Itt, a Tivoli Parkban évente 80-100 köbméter komposztot használnak.

Tanja Karner, csoportvezető, Snaga

„Az az érzésem, hogy befejeződik a ciklus: ha termelünk is hulladékot, megtaláljuk a módját, hogy újrahasznosítsuk, mint például itt, a komposzttal, és csökkentjük az üzem fenntartási költségét."

800 ezer ember, az ország lakóinak csaknem a fele élvezi ennek a központnak az előnyeit.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.