NRGreport
Menü

Németország a legvalószínűbb helyszín a Tesla európai Gigafactory-jához

Elon Musk még 2016-ban, a német Grohmann Engineering vállalat megvásárlásakor tett utalásokat arra, hogy Európában is épülhet egy Gigafactory, ám azóta a figyelem középpontjába a Kínába tervezett létesítmény, valamint a Model Y gyártásának pontos helyszíne került, és az öreg kontinensen elhelyezett Tesla-óriásgyár kérdése feledésbe merült.

Egy Tesla-rajongó viszont most úgy érezte, itt az ideje beszélni az európai gyárról is, ezért Twitteren rákérdezett a Tesla-vezérnél, hogy szerinte is stratégiailag bölcs döntés lenne-e Németországba, a nagy autógyárak mellé telepíteni a létesítményt, amire Elon Musk azt felelte, hogy Németország a legjobb döntés, és azon belül is a német-francia határon való letelepedésnek lenne a legtöbb értelme, közel a Benelux államokhoz.

Forrás: Twitter

A Németország nyugati határvonalán elhelyezett Gigafactory logikus lépés lenne, tekintve, hogy a fentebb említett, jelenleg Tesla Grohmann Automation néven futó, automatizált gyártási technológiára specializálódó vállalat telephelye Prüm városában, a német-belga határ mellett fekszik, azaz kiváltképp közel lenne a gigagyárhoz, könnyedén befolyásolva a gyártási folyamatot, s emellett az egyik legfontosabb felvevőpiac, Hollandia is csak egy köpésre lenne.

Az akkupakkokat, hajtásláncokat, és villanyautókat gyártó Gigafactory továbbá a Tesla már meglévő európai létesítményének, a holland tilburgi végső összeszerelő-üzemének termelésére is pozitív hatással lenne. Bár a Németország melletti döntés még nem végleges, azt megerősítette Elon Musk, hogy ha meg is épül a németeknél a Gigafactory, a vállalat európai főhadiszállása továbbra is Amszterdamban marad.

Mindemellett nem szabad megfeledkezni a gyár helyi gazdasági hatásairól sem: a nevadai Gigafactory 1 építésének bejelentése után a terület közelében fekvő ingatlanok értéke jelentősen megugrott, mintegy 42%-os áremelkedést produkálva, valamint teljes termelés mellett akár 10 000 embernek is munkát biztosíthat a vezérigazgató becslései szerint, és akkor még nem esett szó a gyárhoz kötődő infrastruktúráról.

NR címlapCímlap

Nincs esély a globális klímaszolidaritásra?

Fenntarthatóság Willem H. Buiter, a Citigroup volt vezető közgazdásza, a Columbia Egyetem vendég-professzora, Copyright: Project Syndicate, 2020 | 2020-02-21 05:57
Nincs esély a globális klímaszolidaritásra?

bővebben »

A Tesla titka 2.

A Tesla titka 2.
Vállalatok Szabó Dávid, a Hold Alapkezelő portfóliómenedzsere2020-02-20 05:59

bővebben »

Még több cikk »