NRGreport
Menü

Mindössze 0,04 mm³-es a világ legkisebb „számítógépe”, egy rizsszem is hatalmas mellette

Nem sokáig örülhetett a rekordjának az IBM, az amerikai Michigani Egyetem kutatói alulmúlták az 1 mm x 1 mm-es számítógépük méretét.

Még a második ipari forradalom korából származik az az anekdota, amely szerint a franciák – a technológiai fejlettségüket fitoktatandó – elküldtek egy minden korábbinál vékonyabb kábelt a németeknek. Nem sokkal később pedig megérkezett a válasz is: a németek visszaküldték a vezetéket. A közepén hosszában kifúrva.

A fenti tanmese persze csak egy városi legenda, de jól érzékelteti, mit érezhettek az IBM központjában, amikor a Michigani Egyetem kutatói bemutatták a világ legkisebb "számítógépét". Az IBM még március közepén mutatta meg a világnak az 1 mm x 1 mm-es eszközét, amit most jelentős mértékben felülmúltak. Vagy alul, attól függ, honnan nézzük.

A Michigani Egyetem szakemberei egy 0,04 köbmilliméteres géppel rukkoltak elő, ami körülbelül 10-szer kisebb eszközt jelent, mint a(z eddig) csúcstartó IBM-é. A hőmérséklet mérésére szolgáló készülék olyan kicsi, hogy egy rizsszem is hatalmasnak tűnik mellette.

Forrás: © Michigani Egyetem

A méret persze több problémát is felvetett, például a fény rá gyakorolt hatását. Éppen ezért diódákról kondenzátorokra váltottak, sőt az elektromos zajjal is meg kellett küzdeniük.

Az eszköz rendkívül kicsi területen – például sejteknél – is képes mérni a változást. Ennek köszönhetően a tudósok megbizonyosodhatnak arról a feltevésről is, hogy a tumorsejtek melegebbek, mint az egészséges társaik. Mindez a jelenleginél hatékonyabb kezeléseket tehet lehetővé.

A számítógép szót pedig azért is tették idézőjelbe a kutatók, mert a méret megkérdőjelezi, mi is valójában egy számítógép. Bár van saját processzora, de ha megszűnik az energiaellátása, akkor – akár csak az IBM gépe – elveszíti az összes adatot. Mindez egyelőre kihívások elé állítja a kutatókat, és valószínűleg ipari méreteket sem ölt majd a gyártása.

Forrás: hvg.hu