Fenntarthatóság   rovat támogatója a Novochem

LEAF-akkumulátorokkal biztosítja egy holland stadion energiaellátását a Nissan

NRGreport | 2018.07.02. 15:47

Működésbe lépett a Nissan, Eaton, BAM, és a The Mobility House energetikai és elektromobilitással foglalkozó vállalatok közös projektjében, az Amsterdam Climate and Energy Fund és az Interreg támogatásával megvalósított energiatároló Hollandiában, mely a japán autógyártó állítása szerint jelenleg a legnagyobb a saját kategóriájában Európában, vagyis ami használt és új elektromos autó-akkumulátorokkal biztosítja egy kereskedelmi épület energiaellátását.

A 3 MW/ 2,8 MWh-s berendezés összesen 148 Nissan LEAF-aksival egyenértékű akkumulátor-modulokból épül fel, melyek feladata az amszterdami Johan Cruijff ArenA felvillanyozása lesz a tetőn elhelyezett 4200 napelemtábla által generált elektromosság eltárolásával és annak optimális felhasználásával. Amellett, hogy az energiatároló egy fenntartható és megbízható energiarendszert biztosít mind a stadion, mind a környék, valamint az egész holland villamosenergia-hálózat számára, anélkül, hogy a koncertek során jelentkező megemelkedett energiahasználat miatt be kelljen kapcsolni a környezetszennyező dízeles generátorokat, a projekt egy kitűnő lehetőség arra, hogy a használt villanyautó-aksikat a gazdaság körforgásában tartsa.

„Ennek az energiatároló-rendszernek köszönhetően a stadion képes lesz a saját maga által fenntartható módon megtermelt energiát még intelligensebben felhasználni, az akkumulátorok elérhető kapacitásának kiaknázásával. Az ArenA energiaellátása jelentős mennyiségű villamos árammal van biztosítva, még áramkimaradás esetén is, aminek következtében a stadion hozzá tud járulni a holland hálózat stabilizálásához. A Johan Cruijff ArenA a világ egyik legfenntarthatóbb stadionja, mely irányt mutat olyan okos innovációk felé, mint ez az egyedülálló energiatároló” – fűzte hozzá az évente több mint 2 millió látogatóval büszkélkedő létesítmény innovációs igazgatója.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.