Fenntarthatóság   rovat támogatója a Novochem

Bemutatta villanymeghajtású teherautóit a Renault Trucks

NRGreport | 2018.07.03. 15:39

A Renault márkajelzését és nevét viselő, de egyébként a Volvo Group alá tartozó Renault Trucks még az év elején jelentette be, hogy 2019-ben tisztán elektromos kamionokat fog a piacra dobni, ezzel új szereplőként belépve a villanymeghajtású tehergépjárművek egyre csak fokozódó versenyébe, ahol a Volvo Trucks, a Daimler, a Tesla, és számos start-up vállalat is azért küzd, hogy csendes, károsanyag-kibocsátás mentes, költséghatékony, és megbízható alternatívát kínáljon fel azon cégek számára, akik a folyamatosan szigorodó városi szabályozás következtében kénytelen lesznek lecserélni a dobhártyaszaggató és büdös teherautóikat.

Bár a Renault Trucks igazi részvétele csak most fog megkezdődni az elektromos teherszállítás területén, a villanymeghajtás egyáltalán nem újdonság a vállalat számára, hiszen saját elmondása szerint már 10 éve készül az elektromos átállásra, amely idő alatt folyamatosan tisztán villanyos kamionokat tesztelt a partnereivel együttműködve, és hasznos információkat gyűjtött az akkumulátorok viselkedéséről, a töltési procedúráról, és a szükséges karbantartási munkálatokról, amelyek elengedhetetlenek voltak a piacra szánt modellek fejlesztésénél.

Most a Renault Trucks vezetősége úgy érezte, hogy elég tapasztalatot szerzett a villanyos kamionok megépítéséhez és értékesítéséhez, így egyből három járművet is bemutatott, melyek a következő másfél év folyamán válnak elérhetővé a vásárlók számára.

„Tíz évvel ezelőtt úttörők voltunk, akik az elektromos kamionokat hirdették a városi levegő minőségének javítására. Most egy egész sorozatnyi elektromos járművet tudunk felkínálni bizonyítottan megfelelő teljesítménnyel, és a szakértőink készen állnak a fogyasztóink támogatására az elektromobilitásra való átállásban. Tíz éve úttörők voltunk, most pedig szakértők vagyunk” – magyarázta Bruno Blin, a vállalat elnöke.

A három jármű specifikációiból gyanítható, hogy a Renault Trucks mérnökeinek célja nem egy olyan villanykamion megalkotása volt, ami minden versenytársat lealáz a hatótávjával és a gyorsulásával, hanem sokkal inkább olyan tehergépkocsik kifejlesztése, amik a lehető legalacsonyabb ár érdekében épp megfelelő méretű akkumulátorral vannak felszerelve, így kis hatótávot is kínálnak, de pont eleget ahhoz, hogy városi, illetve városkörnyéki használatra tökéletesek legyenek. Arra is ügyeltek a cégnél, hogy a három teherautó lehetőleg három különböző városi feladatra legyen optimalizálva, így a 3 és 26 tonnás kapacitású tartományon belül kapunk egy kisteherautót, egy 16 tonnás nehéz tehergépjárművet, és egy hulladékgyűjtő autót is.

Renault Master Z.E.

A termékvonal legkisebb tagja, a Renault Master Z.E. a belvárosi áruszállításra lett tervezve, hiszen kis méretének és kibocsátásmentes hajtásláncának köszönhetően a legszigorúbb forgalmi korlátozásokkal terhelt városrészekbe is be tud jutni. A járművet egy 57 kW-os villanymotor hajtja, a valós körülmények között mért 120 kilométeres hatótávot pedig egy 33 kWh-s akkucsomag biztosítja. Hasonlóan a dízeles meghajtású Renault Masterhez, névlegesen körülbelül 3,1 tonnáig pakolhatjuk áruval a zéró-emissziós változatot, a biztonságos közlekedés érdekében pedig tolatókamera -, és radarrendszer jár hozzá alapfelszereltségként. A rendelés erre a járműre már szeptemberben megnyílik. A 16 tonna össztömegű Renault Trucks D Z.E. nagy méretével, és közel 300 kilométeres valós hatótávjával már inkább a város külső területeire szorul ki, míg a 26 tonnás Renault Trucks D Wide Z.E.-nek a városi hulladékgyűjtés lesz a feladata a maga 200 kilométeres hatótávjával. Mindkét jármű tölthető 150 kW-on, így a 200, illetve, 300 kWh-s akkumulátorok teljes feltöltése alig 1-2 óra alatt megvan. Mindkét modell gyártása 2019 második felében kezdődik a Renault Trucks normandiai gyárában, dedikált gyártósoron.

 

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.