Vállalatok

Sokan várják a romániai gázdöntést

NRGreport | 2018.07.03. 12:52

Az év végéig hozná meg a végső beruházási döntést az amerikai–román konzorcium a fekete-tengeri gáztermelés 2022-es megindításáról. A gázszállításhoz szükséges magyarországi fejlesztéseket az EU nem támogatja, a romániai kiadások 40 százalékát viszont átvállalja.

Magyarország és térsége gázbiztonságát erősen befolyásoló lépésre készülnek a Fekete-tengeren gáz után kutató társaságok: végső döntésre a termelés megkezdéséről. Közülük a legjelentősebb az ExxonMobil–OMV Petrom konzorcium, amely már kétmilliárd dollárt fordított a Neptun gázmezőre, de aktív az oroszországi Lukoil és a romániai Romgaz is.

A konzorcium 2021–2022-től termelne, gáza a Bulgárián, Románián, Magyarországon át Ausztriáig érő BRUA vezetéken érkezhetne térségünkbe.

A piaci érdeklődés hatalmas: a kereskedők előzetesen már lekötötték az FGSZ Zrt. által a cső magyarországi belépési pontján felkínált évi négymilliárd köbméternyi kapacitást (ötszörös túljegyzéssel), de igényeiket várhatóan csak decemberben véglegesítik, az amerikai–román páros végleges döntésének függvényében.

Ennek időpontja azonban még nyitott. Az FGSZ-től kapott válasz szerint az ősszel kerülhet rá sor, ezzel egybecseng, hogy februárban a romániai Nemzeti Ásványforrás-ügynökség általános igazgatója, Sorin Gal is év végi döntést, illetve termelési engedélykérelmet valószínűsített. Igaz, az ExxonMobil éves jelentése 2018-ra csak a mezővel kapcsolatos további részletes mérnöki és gazdaságossági tanulmányok készítését, valamint a román kormánnyal való tárgyalások folytatását jelzi. A termelés megindításához szükség van a vonatkozó román törvény megszületésére is.

Ha a konzorcium elszánja magát a beruházásra, akkor az FGSZ 2022-re – az import várható megindulására – átköltöztet egy kompresszort csanádpalotai állomására – amelyre 2019-ig ettől függetlenül is telepít két ilyen berendezést Hajdúszoboszlóról.

A Románia felőli importot segítő hazai beruházásokat az EU nem támogatja, és nem is várható támogatás – közölte lapunkkal az FGSZ –, a romániait viszont igen, 40 százalékkal.

A beruházó Transgaz S. A. honlapja szerint a BRUA első szakasza Romániában 478,6 millió euróba kerül, a költségből 179,3 milliót áll az EU. Ebből épülne meg egy 479 kilométeres vezeték, és létesülne az a három kompresszorállomás (Podisorban, Bibesti-ben és Jupában), amelyek hat kompresszorát a Transgaz már április közepén megrendelte nettó 288,7 millió euróért az Inspet S. A. Ploiesti vezette konzorciumtól. (Minden állomáson egy aktív és egy tartalék kompresszor lesz, de mindegyik képes lesz a gáz kétirányú továbbítására.)

Átadásuk 2019. december 31-re várható. Ekkortól Magyarország felé a Horia–Csanádpalota összeköttetésen évi 1,75 milliárd köbméter gáz érkezhet. (Bulgária felé pedig a Ruse–Giorgiu interkonnektoron évi másfél milliárd köbméter.) A teljes projekt 2022-re tervezett megvalósítása után már évi 4,4 milliárd köbméter gáz érkezhet Magyarországra.

  NRGreport
Címkék
#Exxonmobil   #FGSZ   #gáz   #Románia  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.