Elemzés   A rovat támogatója a MET Csoport

Több olajat termelt júniusban az OPEC, mégis csúcsközelben maradt az árfolyama

NRGreport | 2018.07.03. 08:17

A Reuters hírügynökség tengeri szállítmányozók és olajpiaci kereskedők körében végzett felmérése alapján az valószínűsíthető, hogy a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) júniusi termelése napi 320 ezer hordóval, napi 32,32 millió hordóra emelkedett. 

Az adat a szervezet valamennyi tagországára vonatkozik, azaz Líbiára és Nigériára is, amelyek felmentést kaptak a múlt év kezdetétől érvényes termeléscsökkentés alól. Az adatok még nem tartalmazzák ugyanakkor az OPEC szervezetéhez június 22-én csatlakozott Kongó olajtermelését.

Venezuela napi olajtermelése például a májusi napi 1,45 millió hordóról 1,43 millió hordóra csökkent júniusban, Szaúd-Arábiáé ugyanakkor napi 10 millió hordóról napi 10,70 millió hordóra emelkedett.

Az OPEC 13 tagállama és az olajkartellen kívüli további 11 nagy olajexportőr ország (Azerbajdzsán, Bahrein, Brunei, Egyenlítői-Guinea, Kazahsztán, Malajzia, Mexikó, Omán, Oroszország, Szudán és Dél-Szudán) 2016 decemberében állapodott meg arról, hogy 2017 január 1-jétől együttesen napi 1,8 millió hordóval visszafogják a kitermelést fél éven keresztül a piaci egyensúly megteremtésének és ezáltal a világpiaci árak alátámasztásának érdekében. Az egyezség hatályát tavaly májusban 2018 márciusáig, tavaly novemberben pedig 2018 végéig meghosszabbították. Jelenleg azonban a korlátozási célt jóval, 40-50 százalékkal meghaladó mértékben teljesítik, azaz a kiindulási, 2016. októberi szinthez képest napi bő 2 millió hordóval kevesebb olajat termelnek ki. Ennek oka egyebek között az, hogy a súlyos gazdasági válsággal küzdő Venezuela nem használja ki kitermelési kvótáját.

A piacon azonban már kezd hiány kialakulni, és hogy elejét vegyék a közel 150 dolláros olajárnak, amire 2007-2008-ban volt példa, június végén az OPEC megegyezett a kartellen kívüli szövetségeseivel arról, hogy nagyjából napi egymillió hordóval, a globális kínálat egy százalékának megfelelő mennyiséggel növelik kitermelésüket júliustól.

Hétfőn röviddel 18 óra előtt az északi-tengeri Brent olajfajta hordónkénti ára 1,50 dollár (1,89 százalék) csökkenéssel, 77,73 dolláron állt. Amint az alábbi ábrán látszik: a hónapot a Brent 78 dollár körül kezdte, majd 79 dollár közelében fejezte be, igaz a hónap közepén 73 dollár körül is járt az árfolyam.Összességében tehát 4 éves csúcsa közelében stabilizálódott az árfolyam az emelkedő kitermelés mellett is. 

Több olajat termelt júniusban az OPEC, mégis csúcsközelben maradt az árfolyama

  NRGreport
Címkék
#Brent   #kartell   #kitermelés   #olaj   #OPEC+   #WTI  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.