Hír

Rég nem látott áramszünet volt Azerbajdzsánban

NRGreport | 2018.07.04. 09:13

Azerbajdzsánban kedden egy erőműbaleset miatt a Szovjetunió 1991-es összeomlása óta nem tapasztalt méretű áramkimaradás volt, emiatt a kaukázusi ország jelentős részén nem volt áram.

Ilham Aliyev államfő kormánybizottságot hozott létre, hogy kivizsgálják a Mingecsaur városában működő vízerőműben történt incidenst, amely miatt a fővárosban, Bakuban és 40 másik településen is összeomlott az áramellátás a kedd reggeli órákban.

A rendkívüli helyzetek azeri minisztériuma szerint egy áramátalakító mondta fel a szolgálatot és okozott tüzet a létesítményben. A lángokat 20 percen belül sikerült eloltani, sérülés sem történt.

Bakuban az áramkimaradás miatt a metró is leállt, több szerelvény is az alagutak közepén rekedt, így az embereket ki kellett menteni.

Ha ez nem lett volna elég, az áramkimaradás egy hőhullám közepén érte a Kaszpi-tenger partján fekvő országot. A helyenként 40 Celsius-fokot is meghaladó hőség miatt jelentősen megnőtt az áramfogyasztás a városokban. Bakuban órákat vett igénybe az áramszolgáltatás helyreállítása, míg – legfrissebb értesülések szerint – az ország más térségeiben még mindig dolgoznak rajta, hogy megint legyen áram.

Azerbajdzsán időközben tárgyalásokat kezdett az elektromosenergia-import növeléséről Oroszországgal – közölte az Azerenerji azeri energiaipari cég szóvivője. Az Inter RAO orosz energetikai óriáscég korábban bejelentette, hogy hétfő este óta a vészhelyzetekre vonatkozó kölcsönös segítségnyújtási megállapodások keretében megkezdte az elektromos áram szállítását Azerbajdzsánba.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.